Kromě nejznámějších cílů, jako je Lednicko-valtický areál, jsou atraktivní i méně známá místa. Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava je propaguje v projektu Mimo davy.

Mezinárodní letiště Brno-Tuřany
Cestování maří strach z návratu koronaviru. Lidé váhají kupovat letenky

„Na Blanensku jsou velmi navštěvované Punkevní jeskyně, ale nachází se tam i méně frekventované jeskyně Kateřinská nebo Balcarka. Blízko je mlýn v Ruprechtově, který také stojí za návštěvu,“ sdělila za centrálu Martina Grůzová.

Nejoblíbenější místa na dovolenou:

1. Jihočeský kraj – 24 %
2. Jihomoravský kraj – 11 %
3. Liberecký kraj – 10 %
13./14. Praha – 3 %

kam nejčastěji: do přírody, mimo město

průměrná útrata za osobu a den: 703 korun

Stále více lidí jezdí na unikátní spirálovou rozhlednu do Kobylí na Břeclavsku. „O víkendu jsou to určitě stovky, přes týden desítky lidí,“ vyčíslil místostarosta Kobylí Vlastimil Janda.

Někde může větší množství turistů způsobit problémy. „Okolní silnice třetí třídy jsou plné cyklistů, je potřeba jezdit opatrně,“ upozornil Pavel Krška z Pavlova na Břeclavsku.

Ubytovací kapacity v kraji se podle odborníků na turismus plní. „Pokles je rozhodně u brněnských hotelů, které žily především z konferenčního turismu. Brno bude asi jediné místo, kde bude znatelný,“ zmínila Grůzová.

Důležité podle ní bude protáhnout sezonu do podzimu. „Chceme lidi nalákat na prodloužené víkendy. Aby vyjeli na kola, za vínem,“ doplnila.

U města Odry se otevřel Flascharův důl, kde se v minulosti těžila břidlice, 9. července 2020. Jeden z iniciátorů projektu Jakub Zeman.
Návrat do nitra hory. Flascharův důl ukazuje více, než pozůstatky těžby břidlice