V Bystřickém parku miniatur už se vypíná hrad Pernštejn, nedaleký Zubštejn, hrad Louka, Dalečín, Osiky, Aušperk a další. Všechny stavby jsou v měřítku jedna ku padesáti. „Miniatury neodráží dnešní stav památek, ale období jejich největšího rozkvětu ve 14. a 15. století,“ informoval bystřický historik Vladimír Cisár. „Těším se na hrad Skály. Ten hrad byl stavebně velmi zajímavý,“ poznamenal Cisár.

V Lužánkách je kromě parku miniatur také Pohádková alej s dřevěnými sochami nebo dětský lanový park. Město tam chce zavést určitý provozní řád. „Ještě dokončujeme pumptrack. A chceme celou lokalitu propojit s Edenem. O území se musí někdo starat. Musí tam být posečená tráva a uklizeno,“ vysvětlil Pačiska.

Žďárská poliklinika. Ilustrační foto
Střechu u žďárské polikliniky osází zelení lidé z úřadu a místní firmy

Slavnostní otevření celé lokality je naplánováno na první jarní den. „Už chystáme směrovníky a další nezbytnosti,“ doplnil Pačiska.

Místo je vhodné pro nejen relaxaci rodin s dětmi, ale také pro příjemné procházky seniorů. Ty starší se mohou zastavit v parku miniatur a zaměřit se na prohlídku jednotlivých objektů. Nejmladší návštěvníci určitě nevynechají procházku mezi čertem, princeznou, hejkalem, hastrmanem a dalšími pohádkovými bytostmi. „Bude to příjemná klidová zóna pro všechny,“ okomentoval bystřický starosta.

Ilustrační foto.
Strážníci nahradili příbuzné. Zajistili stařence léky a opravili pojistky