Lesby a gayové mají na manželství právo


ANO Moderní doba ruší předsudky a zahlazuje křivdy. Homosexuálové byli dlouho pronásledováni, dokonce zabíjeni a mučeni. Dnes v civilizovaných zemích nikdo nepochybuje o tom, že mají mít stejná práva jako heterosexuálové. Nikdo se nepozastavuje nad tím, že jsou výteční nejen tradičně v kultuře, ale i v politice, byznysu a státní správě. Nikoho navíc nepoškodíme, když jim povolíme sňatek.

NE Homosexuálové mají všechna práva a svobody zaručeny. Zákon jim umožňuje uzavřít registrované partnerství, které je až na drobnosti rovno manželství. V době, kdy většina mladých lidí volí svazek bez posvěcení úřadu, je boj za právo na manželství buď vyjádřením zbytečné frustrace, nebo reklamním trikem pro LGBT komunitu.

Ilustrační foto
Manželství zoofilů i pedofilů. Poslanci se střetli kvůli sňatkům homosexuálů

Posvátnost svazku muže a ženy je přežitek

ANO Manželství není nic jiného než společenská instituce. Ty se časem mění. Po většinu lidské historie byl takový svazek ekonomickou smlouvou mezi rodinami. Dnes by něco takového každého pobouřilo. Rozvod byl dříve nemožný, dnes je běžný. Heterosexuální páry vychovávají generace dětí ze svých předchozích vztahů. Jakým právem mají zakazovat homosexuálům, kteří se milují, aby vstoupili v manželský svazek?

NE Nemusíte souhlasit s knězem Petrem Pithou a hlásat apokalypsu o tom, že homosexuálové ovládnou svět a vezmou nám „normálním“ děti. Manželství je však svazek muže a ženy. Má různé historické podoby, od libertinských volných vztahů až po viktoriánské prudérní. Je to však jeden ze základů lidské civilizace. Nedávno chtěli jistí novotáři zrušit jiný nárožní kvádr: soukromé vlastnictví. Jak to dopadlo, cítíme dodnes na své kůži.

Stroj na plození dětí je passé

ANO Podíváte-li se do svého rodokmenu, zjistíte, kolik dětí měli vaši předci akolik se dožilo dospělosti. Týkalo se to i nejvyšších tříd. Ženy byly neustále těhotné, aby daly mužům dědice. To se změnilo s emancipací žen, která ovládla dvacáté století. Smrtelným úderem takovému pojetí manželství byl vynález antikoncepce. Dnešní svazek muže a ženy je volným spojením pro společný sex a jinou zábavu.

NE Hlavním smyslem manželství či jiného partnerství muže a ženy jsou stále děti. Plánovaná rodina je pořád rodina. Muž a žena musí být ve svém vztahu schopni potlačit své zájmy ve prospěch dítěte. Dítě nebo děti nejsou jakýmsi přívažkem, jsou smyslem vztahu ženy a muže. Přinášejí jim největší radost i odpovědnost. Jistě, babička může dnes porodit dítě synovi homosexuálovi. Vždy to však bude jen výstřelek.

Je to světový trend

ANO Už sedmnáct zemí Evropské unie manželství lidí stejného pohlaví podpořilo. Na počátku letošního roku se k dosavadním přidalo Rakousko. Po nálezu Nejvyššího soudu mají toto právo všichni občané USA, nejen některých států. Manželství gayů a leseb povolily i silně katolické země, jako je Španělsko. Nebo chceme být jako Brunej, kde nedávno zavedli trest smrti za homosexuální styk?

NE Drtivá většina světových zemí sňatky homosexuálů nepovoluje. Zdaleka to nejsou jen zaostalé státy. Opravdu není nutné, abychom se ve všem řídili trendy, které „frčí“ v Bruselu. Současná módní vlna, která oslavuje homosexuály například v popkultuře, nepochybně bude nahrazena nějakým jiným trhákem. Politici by se měli řídit tím, co si přeje většina obyvatel, nikoli módou.

Náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení) vyvěsila na magistrátu duhovou vlajku na podporu festivalu Prague Pride.
Krnáčová překvapivě odmítla vyvěsit duhovou vlajku. LGBT lidi podpořili Zelení