Kdo touží po živém plotě, který není strnulý, je krásně zelený i v zimě a ještě s ním není přes rok skoro žádná práce, asi si bude chvíli lámat hlavu. Přitom řešení není nijak extra složité. Pořiďte si plot z bambusu. Tato rostlina získává čím dál více příznivců, a i když nepochází z našich končin, dá se u nás velmi dobře pěstovat. Stačí sáhnout po vhodných kultivarech, které zvládnou i české zimy.

Hodný a zlý bambus

Pokud se bojíte, že se vám bambus neřízeně rozroste po širokém okolí, je to zbytečné. Tento nešvar se týká jen některých druhů bambusů, například rodu Phyllostachys, pro živé ploty se však hodí spíše bambusy rodu Fargesia, které se nikam invazivně nerozšiřují. „Hodně záleží na tom, jak vysoký plot člověk chce mít. Pokud mu stačí do tří metrů, je bambus rodu Fargesia ideální,“ řekl pro denik.cz bambusář Martin Kučera.

Dopřát pejskovi nebo kočičce dovádění na zahradě, v bezprostřední blízkosti jejich domácích pelíšků, se zdá být tím nejlepším, co jim můžete nabídnout
Ze zahrady jde udělat ráj pro mazlíčky. Ale musí se na to chytře

Bezúdržbový plot

Sazenice bambusů mají kolem jednoho metru a sadit se dají půl metru od sebe, ale klidně lze zvolit i větší vzdálenost. „Kdo má dost peněz, může bambusy vysadit v půlmetrových rozestupech, za rok už bude mít pěkný hustý plot. Pokud ale někdo chce ušetřit, dá rostliny od sebe třeba 1,2 m. Na hustý plot si ale počká tak dva až tři roky,“ podotkl bambusář. Velkou výhodou bambusového plotu je, že ho není třeba stříhat. „Na druhou stranu, pokud někdo touží po pravidelném tvaru, může bambus ostříhat. Řez snáší dobře a musím říct, že i když preferuji přirozený vzhled, ani sestříhaný bambus nevypadá špatně,“ doplnil Martin Kučera.

Pozor na úhlavního nepřítele

Bambus není nijak náročný na pěstování. Snad jediné, co mu moc nesvědčí, je vítr. Na větrném místě pak tolik neprospívá a většinou trvá delší čas, než doroste do požadované velikosti a hustoty. Nejlépe se bambusu povede v polostínu, ale existují i druhy, které snesou plné slunce. Jde tedy o hodně univerzální rostlinu.

Irena Frolová