"Snažíte se zbourat budovu, která má obrovskou architektonickou hodnotu a jejíž unikátní technologické řešení nemá u nás obdoby. Brutalistní budovu, která je pro mnohé inspirací. Místo ní chcete další skleněnou fasádu kterých je ve městě přespříliš. Město nepotřebuje další unifikované kanceláře, z kterých bohatnou developeři. Město potřebuje zachovávat historickou hodnotu a myslet na to, co odkáže budoucím generacím. Važme si unikátů ve městě a chraňme je. Dejme jim šanci žít," píší organizátoři dnešní akce.

Video: "Požár" Transgasu

Příznivci a obdivovatelé budov, ve kterých sídlila Všeobecná zdravotní pojišťovna doufali, že k demolici nedojde. Developerskému zbourání a postavení nové budovy mohlo podle iniciativy SOS Trangsas, která proti zbourání v minulosti rovněž demonstrovala, zabránit ministerstvo kultury či památkový ústav. Řešením by bylo prohlášení budovy za kulturní památku.

Budova Transgas na Vinohradské třídě.
Transgas získal prodloužený čas

„Nevím, co se přesně stalo, zda Transgas odstartoval a skutečně se celá vesmírná loď vznesla vzhůru. Na místě jsme nebyli. Ale myslím, že akce poukazuje na důležitost a unikátnost této budovy, která nemá v pražské ani české architektuře obdoby. Vznikla totiž v éře, kdy Beatles hráli Yellow submarine, Škodovka vyráběla slavné Felicie a začalo se létat do vesmíru. Budovy Transgas výjimečně odráží toto období a proto nesmějí být zdemolovány“, uvedl Adam Scheinherr za iniciativu SOS Transgas.

Ministerstvo kultury v listopadu zastavilo přezkumné řízení, díky kterému chtěli odpůrci demolice zvrátit předchozí rozhodnutí památkářů. Společnost HB Reavis, která budovu vlastní, tak může požádat o povolení k demolici a na pozemku pak může vzniknout její objekt. Pravděpodobnost, že by se odpůrcům demolice stavby podařilo zvrátit plány developera, není moc velká.

Partyzánskou skupinu Bolt 958 tvoří převážně mladí umělci a studenti. "Je to kouř ze zážehu motorů startující kosmické lodi Transgas, kterou unesli Bolti 958. Těleso se brzo vznese a přistane na planetě, kde si kvalitní architekturu neničí," uvádí dále aktivisté.

Nejde o první akci skupiny. V minulosti například v rámci protestu Mánes krvácí vylila rudou barvu z fasády Mánesu přímo do Vltavy, která se zbarvila do ruda. Chtěla tím upozornit na umrtvující komercializaci dříve živého kulturního centra. Mimo jiné také přetřela Metronom na Letné na původní červenou barvu, když jej majitel nechal natřít na svou korporátní zelenou.

Lidé si prohlížejí budovy při komentované prohlídce areálu Transgasu
Budovy Transgas nebudou památkou a majitel je může zbourat