Bývaly doby, kdy byl služební Volkswagen Passat snem všech zaměstnanců stoupajících v nějaké firmě po kariérním žebříčku. Nyní, v souvislosti se stále rostoucí popularitou automobilů typu SUV, je to už trošku jinak, ale dobré jméno tento model nepochybně stále má. Zejména to platí o verzi kombi, která se v názvosloví automobilky Volkswagen označuje jako Variant.

To potvrzuje také Filip Kučera z Auto ESA: “Passat Variant je velice oblíbený manažerský vůz. Perfektně splňuje nároky na pracovní cesty i víkendy s rodinou. Pro byznys je vhodně konzervativní a pro rodinu je dostatečně velký, hezký a pohodlný.

Na konkrétní testovaný exemplář se můžete podívat do naší fotogalerie. V popiscích pod snímky navíc najdete další detailní informace.

V Auto ESA jsem si na test vypůjčil exemplář, který vyrobili v roce 2015. Od té doby stihl díky dvoulitrovému turbodieselu s výkonem 150 koní ujet po zemském povrchu přes 181 000 kilometrů.

Za auto, které bylo vybaveno například třízónovou automatickou klimatizací, vestavěnou navigací, vyhřívanými předními sedačkami, tempomatem, parkovacími senzory a nouzovým samočinným brzděním, prodejce v současné době požaduje 369 000 Kč.

Při podrobném zkoumání stavu karosérie jsem objevil lehké oděrky na předním a zadním nárazníku, jinak lak vypadal bezvadně. Ještě lépe na tom byl interiér. Je sice německy strohý a jiné než odstíny šedé a černé byste tu hledali marně, avšak nic není ohmatané nebo ošoupané, nikde netrčí žádné nitě. Sedačky, které se mimochodem pyšní atestem od německých ortopedů dokladujícím šetrnost vůči páteři, vypadaly jako zbrusu nové.

Tento sedmiletý exemplář se prodává za necelých 600 000 Kč
Levný není, ale projede vším a nic mu nechybí: Test ojetého Jeepu Grand Cherokee

Ovládací prvky jsou na správných místech. Tlačítka či ovladače mají dostatečnou velikost a řidič na ně dosáhne, aniž by musel na nějaký delší čas odvracet zrak od dění před předním sklem.

Displej, na kterém se zobrazuje navigační mapa, patří v současné době samozřejmě již k těm menším a rozlišení není úplně nejjemnější, ale k danému účelu rozhodně postačuje. Navíc lze měřítko mapy měnit rycchle a jednoduše otočením pravého “knoflíku” pod ním. Tím levým se samozřejmě zesiluje a zeslabuje hlasitost audiosystému.

Prostor uvnitř je velkorysý

Passat je skutečně auto, které vyhoví aktivně žijícím rodinám. Do kufru lze naložit obrovské množství cestovních či sportovních potřeb. Variabilitu nákladového prostoru zvyšuje ještě možnost postupného sklápění opěradel zadních sedaček, které jsou rozděleny v poměru 40:20:40.

Pokud to ještě nestačí, pak jsou k dispozici střešní ližiny pro snadnou instalaci boxu či nosičů . K tomuto konkrétnímu exempláři, který byl vybaven také výklopným tažným zařízením, lze navíc snadno připojit přívěs s člunem, motocyklem nebo čímkoli dalším.

Bez problémů můžou auto využívat dvě dvojice dospělých nebo rodiče s již téměř dospělými ratolestmi. Jak na kolena, tak rovněž pro hlavu je i pro nadprůměrné vysoké jedince sedící vzadu místa dostatek.

Vůz je určený do nepohody a v takových podmínkách jsme ho také testovali
Auto do sněhu i jiné nepohody: Test ojeté Škody Yeti za 300 tisíc Kč

Jedinou drobnou nevýhodu tento konkrétní kus měl. Tím byla manuální šestistupňová převodovka. Mnozí zájemci o takto velký vůz již totiž žádají automat. Na druhou stranu, v tomto případě řazení řidiče vůbec neobtěžuje. Jednotlivé převodové stupně na své místo zapadají s lehkostí a samozřejmostí. Pro lidi, kteří mají rádi řízení, bude manipulace s řadicí pákou spíše radostí než obtěžující činností.

Tato výkonová verze přeplňovaného vznětového čtyřválce není na druhou stranu zrovna volbou pro lidi, kteří se rádi občas svezou sportovním tempem. Motor má spíše vlažný záztah a předjíždění i akcelerace ze zatáček trvá docela dlouho. Na podvozku je však znát, že by více výkonu rozhodně zvládl s bravurou.

Spotřeba nadchne

Vůz jsem vzal na také na hodně rozbité a promačkané povrchy silnic. I tam dokázal podvozek nerovnosti “vyžehlit” tak, že lidé uvnitř nemají o výtlucích, železničních přejezdech a dalších nepříjemnostech našich cest téměř ponětí.

Otestovali jsme Hyundai i30 kombi minulé generaci se zážehovou šestnáctistovkou
Rodinný služebník se vším, co má mít: Test Hyundai i30 kombi za 300 000 Kč

Další příjemnou stránkou Passatu s touto motorizací je spotřeba. Jen ve městě palubní počítač ukázal spotřebu o dvě desetiny litru vyšší než šest litrů, všude jinde není na ujetí stovky kilometrů zapotřebí více než pěti a půl litru nafty. Ukáznění jedinci by určitě uměli jezdit za méně než “pět”.

Pro ty, kteří o tomto konkrétním typu vozu uvažuji, bude asi důležité ještě následující sdělení: Sedmdesát procent nových Passatů se totiž u nás p odá firmám. Na sekundární trh tak přicházejí vozy z operativních leasingů, které jsou často velmi dobře vybavené.

“Pravidelná péče a údržba je v případě aut pořízených na operativní leasing povinná. Firemní Passaty jsou obvykle v lepším stavu než vozy po soukromých osobách,” uvádí Filip Kučera.

Konkurenti přicházející v úvahu:

Doporučuje Filip Kučera z Auto ESA

Konkurent Volvo V40Konkurent Volvo V40Zdroj: Radek Pecák

Volvo V40

Plusy:

odvážnější vzhled

skandinávský interiér

nižší ceny

Mínusy:

užší výběr na trhu

menší kufr

Konkurent Mazda 6Konkurent Mazda 6Zdroj: Radek Pecák

Mazda 6 Wagon

Plusy:

expresivní design

širší výběr na trhu

spotřeba

Mínusy:

interiérové plasty

vyšší ceny

Konkurent Honda CR-VKonkurent Honda CR-VZdroj: Radek Pecák

Honda CR-V

Plusy:

spolehlivost

vyšší pozice za volantem

zavazadlový prostor

Mínusy:

dražší originální díly

užší výběr na trhu