Podívejme se nejprve na to, jaká je současná situace s prodejme ojetin na českém trhu? „Vysoká inflace a zdražování základních životních potřeb způsobují zvýšený zájem o vozy ve stáří od 10 do 15 let. Jejich průměrná cena se pohybuje v rozmezí od 115 000 do 215 000 korun a jsou pro řadu lidí ještě finančně dostupné, přestože loni zdražovaly rychlejším tempem než auta nižšího stáří. Meziročně narostla loni cena aut od 10 do 15 let o 14, 6 procenta, zatímco cena všech prodávaných ojetých aut bez ohledu na jejich stáří narostla o 11,4 procenta,“ říká Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním původu a historie vozidel.

Z tohoto pohledu by koupě ojetiny například v Německu mohla být výhodná. „Nezapomeňte ale na to, že by se vám koupě vozu ze zahraničí měla vyplatit. Rozdíl v ceně by měl být tedy alespoň takový, aby pokryl náklady spojené s cestou, cenu registrace v Německu a přihlašování v České republice. Pokud vám rozdíl na konci nevyjde zas až tak velký, může být pro vás alespoň útěchou to, že jste sehnali vůz, který u nás není k mání – vzhledem k najetým kilometrům, kvalitě, výbavě a podobně,“ vysvětluje Marek Knieža, ředitel TipCars.com.

Škoda Octavia Scout 2.0 TDI 4x4 – automat
Tipy na ojetá auta: Škoda Octavia Scout třetí generace - jaká je nabídka a ceny

Úplně nejlepší je svěřit se do rukou odborníků ze společností, které se dovozem ojetých automobilů ze zahraničí zabývají. Celý proces totiž není úplně jednoduchý. Je zdlouhavější, nutně potřebujete znát dobře cizí jazyk, existuje velká byrokracie v zahraničí a po převozu vozu v ČR. Na cestu domů nelze sjednat havarijní pojištění.

Pokud jste si úspěšně vyhlédli vůz a chystáte se sami kontaktovat prodejce, je důležité si zjistit podrobnější údaje, které vás mohou ve výběru utvrdit, nebo naopak od něj odradit. Jde třeba o historii automobilu, technický stav vozidla, ověření ceny a způsobu platby.

„Zjistěte si co nejvíce informací také o samotném prodejci,“ doporučuje Marek Knieža. Vůz si zarezervujte. Najděte si poblíž ale ještě náhradní pro případ, že by se vyskytl nějaký nepředvídatelný problém. Počítejte i s tím, že podle zákona není možné zaplatit v hotovosti v rámci jednoho dne částku vyšší než 10 tisíc eur.

Marek Knieža, ředitel TipCars.com.
Auta se nyní více vybírají on-line. Ale pak si je lidé chtějí osahat a očichat

Někteří prodejci však vyžadují platbu pouze v hotovosti, a tak se budete muset v zahraničí „zdržet“, anebo se domluvit, že druhou část zaplatíte z účtu. Jiní naopak akceptují platbu výhradně na účet, která je jednodušší, a pomocí příkazu přes mobilní telefon je pak platba prodejci připsána během několika málo minut.

V případě zakoupení vozu v Německu počítejte s nutností zařízení převozních značek. Vůz musí mít rovněž platnou technickou kontrolu, bez té vám značky nevydají.

Jakmile si vůz přivezete domů, je nutné ho opět zaregistrovat. Nejdříve musíte navštívit STK a podle dodaných dokumentů vám udělají správnou verzi evidenční nebo technické prohlídky. Absolvovat dovozovou technickou kontrolu a měření emisí byste měli u vozů starších čtyř let.

Rady a informace ke koupi auta v zahraničí najdtete také v tomto e-booku ZDE.

U některých vozidel dostačuje evidenční kontrola. Po technické kontrole dostanete protokol o technické prohlídce, protokol o emisích, případně technický protokol a přílohu. Dalším krokem je zaplatit české povinné ručení, přihlásit vozidlo do registru motorových vozidel a vyzvednout nové české SPZ. České doklady jsou většinou k vyzvednutí v rozmezí pár dní. Pokud se vám nechce absolvovat druhé kolečko vyřizování v ČR, stačí udělit úředně ověřenou plnou moc na převod auta a pověřit jí někoho jiného.

Tohle všechno je třeba zvážit. Samozřejmě, že i práce odborníků ze společností dovážejících ojeté automobily něco stojí. Ale nižší cena díky silné koruně a možná kvalitnější vůz podle vašich představ tohle minimálně vyváží.

* TipCars.com patří do skupiny Vltava Labe Media, která vydává i regionální Deník.

TipCars.comTipCars.comZdroj: Deník