Autor je spisovatel.

Roubíčková se ptá paní Kohnové, jak dopadly její děti. „Nathan se oženil špatně,“ stěžuje si Kohnová. „Jeho žena neuklízí, ráno vyspává a pořád z něj tahá peníze a věci.“ „A Rivka?“ zajímá se Roubíčková o její dceru. „Ta se vdala báječně,“ rozzáří se Kohnová. „Její manžel se o všechno postará, takže Rivka si může i přispat a pořád od něj dostává nějaké dárky.“

Židovský vtip, který ukazuje jednu realitu ze dvou opačných úhlů, mě napadl, když jsem četl zprávuo smazání facebookové stránky poslance Volného. Bývalý člen SPD se trhl od Okamury a před říjnovými volbami založil hnutí Volný blok. Jeho strategií bylo šokovat a proniknout do médií, takže Volný byl například jedním ze dvou poslanců, kteří odmítli nosit v parlamentu roušky.

Jakub Horák
Pěna dní: Snížená imunita proti internetu

Volného stránka se těšila velké popularitě – vlastně byl jednu dobu nejpopulárnějším politikem na sociálních sítích. U podobných exotů je samozřejmě těžké odlišit, kdo příspěvky lajkuje vážně a kdo ironicky, a také slova na podporu mohou být někdy zlomyslně napsána jen proto, aby politického sólistu vyprovokovala ke kravinám.

Každopádně stránka, na které Volný třeba oznámil, že letadlo DHL rozprašuje koronavirus, je pryč. A my opět řešíme staronové téma – jak moc je důležitá svoboda projevu versus otázku před jakými dezinformacemi je třeba chránit méně inteligentní spoluobčany.

Použijeme-li příměr z úvodní anekdoty, tak jedním pohledem na svobodu projevu je Rivka, které máma drží palce. Z tohoto pohledu je třeba smazat nejen Volného stránku, ale ideálně i celého poslance, protože rozšiřuje lži a blbosti a dobře to ví. Lubomír Volný šíří tyto zprávy jen v naději, že jako zdroj „tajných zpráv“ získá srdce nějakých vyděšených voličů. „Sdílejte, než to smažou“ je tedy jeho heslo.

Jakub Horák
Pěna dní: Hledání pravdy vítězí!

Druhým pohledem na svobodu projevu je nebohý Nathan, tyranizovaný ženou. I tady si můžeme představit jasné argumenty: totiž že dneska smažou Volného, zítra mohou smazat vás. Kdo vlastně ve Facebooku rozhoduje, kde je pravda a kde ne?A má internetová síť vůbec právo to dělat? Těžké to rozhodnout, že? Člověk neví, že? Právě jste pochopili, k čemu jsou na světě vtipy.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.