Každý český školák zná větu z filmu Vyšší princip, kterou pronesl profesor Málek v podání Františka Smolíka: „Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem.“

Toto optikou byl atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha hrdinský čin a následné řádění gestapa včetně poprav nevinných studentů čiré zlo. Dá se stejně dívat na zavraždění Darji Duginové (29)? Ministryně obrany ČR Jana Černochová (ODS) míní, že ano.

Luboš Palata
Půlrok války o Ukrajinu stojí hodně. Porážka je ale dražší

„Potlačuji přirozenou lidskou reakci na tragickou smrt. Ale toto jsou skuteční vrazi a váleční štváči. A není mi líto ani dcery, ani truchlícího otce. Je mi líto tisíců lidí zavražděných v důsledku jejich propagandy a odporné ideologie,“ napsala na twitteru.

Duginová byla dcerou Putinova ideologa a plně podporovala hnusnou válku na Ukrajině. Lze ji ale srovnávat s monstry, jakými byli Saddám Husajn nebo Usáma bin-Ládin? Zabila osobně někoho, nebo dala rozkaz tohoto typu? Nejtvrdší slovní odsudek si zajisté Duginová a především její otec zaslouží.

Martin Komárek
Pan senátor se vrátil z Krymu

Avšak schvalovat násilný útok, který na kousky rozmetal tělo mladé ženy, to je silná káva. Občanka Jana Černochová to tak cítit může, ale jako členka vlády by měla volit jiná slova. Nebo – a to by byla nejlepší varianta – mlčet.