Chovný pár orlů východních v pražské zoo tvoří samec Matyáš a samice Matylda. Od roku 2007 se jim vylíhlo 21 mláďat a z tohoto počtu jich 20 odchovali sami na hnízdě. Patří tak mezi nejúspěšnější rodičovský pár v Evropě. Letos se jim s přispěním chovatelů daří odchovávat dokonce tři mláďata najednou. To je u orlů východních v lidské péči podle správce plemenné knihy doloženo vůbec poprvé.

Sameček Ajabu sledoval větší část oslavy svých prvních narozenin z bezpečí zad matky Shindy.
V Zoo Praha se konala dvojitá oslava. Slavili gorilí samečci Ajabu a Kiburi

Vzácná trojčata mohou návštěvníci pozorovat ve spodní části zoo

Mláďata se líhla postupně od 21. do 23. března. Chovatelé je však museli na hnízdě u rodičů střídat, aby starší neutlačovala mladší a všem se dostalo přibližně stejného množství potravy. Společně s Matyášem a Matyldou zůstala všechna tři mláďata na hnízdě ve věku přibližně jednoho měsíce.

„V současné době váží malí orlové v rozpětí od 3 kg do 4,5 kg. Krmíme je potkany, králíky, ale pochutnávají si i na sladkovodních rybách," sdělil kurátor Antonín Vaidl. Vzácná trojčata s matkou Matyldou a otcem Matyášem mohou návštěvníci pozorovat ve voliéře ve spodní části zoo.

Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo.
KRÁTCE: Ředitelka magistrátu a ředitel zoo získali ocenění

Orel východní je mohutný dravý pták s nápadně žlutým zobákem, také bývá označován názvem kamčatský. Žije v oblasti vlhkých lesů a mokřadů Asie a jeho potravu tvoří nejčastěji ryby. V důsledku likvidace životního prostředí se počty orlů východních v přírodě stále snižují.

Jubilejního návštěvníka s číslem 60 000 000, pana Vlastimila Čermáka, přivítali ředitel zoo Miroslav Bobek a náměstek primátorky hl. města Prahy Petr Dolínek.
Zoo Praha přivítala 60-ti miliontého návštěvníka