Sobotního slavnostního zahájení se zúčastnili primátorka hl. města Prahy Adriana Krnáčová, 1. místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. „Zoologická zahrada je nejúspěšnější příspěvkovou organizací hlavního města Prahy a my jsme na to velice hrdí. A uvědomujeme si, že je pro nás svým způsobem závazek i nadále zoologickou zahradu podporovat. Proto bych ráda apelovala i na zástupce městské části Praha Troja, aby se co nejrychleji začalo s výstavbou gorilího pavilonu," prohlásila primátorka.

Čtěte také: Nová sezona v zoo: s další žirafou, ale bez nového parkoviště

Do budoucna je důležité, aby vznikla lepší protipovodňová ochrana

„Projekt nového pavilonu pro gorily je připraven a čekáme, až se podaří vyřešit odvolání, které podala městská část Troja. Každým dnem může přijít povodeň a nemuselo by to tentokrát skončit tak dobře jako v roce 2013," řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

„Do budoucna je důležité, aby vznikla lepší protipovodňová ochrana Zoo Praha a také, aby se zlepšila dopravní obslužnost. To je problém, který trvá už od založení zoo a nejlepším dárkem k jejímu stému výročí by bylo vybudování trati mezi Prahou 6 a Prahou 8 se zastávkou u severní části zoologické zahrady."

Po 42 letech se v zoo sešlo šest lidí se společné fotografie 

Společně s populárními herci Michalem Dlouhým a Petrou Jungmannovou poté pokřtil nové vydání detektivky „Osamělý mrtvý muž" od Václava Erbena, jejíž děj je zasazen do pražské zoo. Návštěvníky pozdravily také dvě ikony 70. let - známý tenista Jan Kodeš a zpěvák Petr Janda, který navíc živě vystoupil s kapelou Olympic Revival.

Krátce po poledni byli na pódium přizváni aktéři z kampaně „Hledáme děti z fotografie", kteří v létě roku 1975 navštívili Zoo Praha a byli přímými účastníky oslav příchodu 25-ti miliontého. návštěvníka. Po dlouhých 42 letech se jich v areálu zoo znovu společně sešlo šest a opět se vyfotografovali u krájení dortu, ke kterému jim byla servírována káva ve speciálních retro šálcích s tehdejším logem Zoo Praha.

Čtěte také: Pražská zoo na jaře očekává 60-ti miliontého návštěvníka

Dalším zajímavým bodem slavnosti byly křtiny tří mláďat varanů komodských, kteří dostali jména Flores, Komodo a Padar. Závěr programu patřil vernisáži výstavy „Úspěšná sedmdesátá" v Galerii Gočárovy domy, kterou zahájil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, primátorka hl. města Prahy Adriana Krnáčová a tenista Jan Kodeš.