Nová samice žirafy se jmenuje Nsia a pochází ze zoo v Marwellu, kde se před sedmi roky narodila. Zatím však nebyla zařazena do chovu, a protože pražský samec Johan je k ní geneticky vhodný, doporučil koordinátor chovu její přesun do Zoo Praha. „Nsia by spolu se samicí Farou a samcem Johanem měli do budoucna tvořit hlavní základ naší chovné skupiny núbijských severních žiraf," sdělil ředitel zoo Miroslav Bobek.

Lemur kata s pomlázkou (ilustrační snímek z roku 2016).
Zoo Praha zve na velikonoční program. Speciální nadílku dostanou gorily i lemuři

Novou žirafu přijaly ostatní samice 

„Samice byla naložena v Marwellu v úterý 11. dubna brzy ráno a do pražské zoo dorazila ve středu 12. dubna v 15 hodin. Cestu dlouhou téměř 1500 kilometrů a přesun do stáje v novém domově zvládla bez problémů," popsala příchod nové žirafy kurátorka Barbora Dobiášová.

Krátce po vyložení se Nsia začala seznamovat se svými novými chovateli a potvrdila, že je to žirafa s velmi klidnou a přátelskou povahou, která ochotně spolupracuje. Dnes byla spojena s ostatními samicemi, které si jí očichaly a v úplném klidu přijaly mezi sebe. Nejvíce byla na Nsiu zvědavá samice Fara, která k nám přišla v roce 2009 ze Švýcarska. Nsiu mohou již návštěvníci vidět v pavilonu a v blízké době půjde se stádem také do venkovního výběhu.

Jeden ze dvou nových přírůstků.
Plechové mraveniště v pražské zoo má dva nové přírůstky

V historii chovu žiraf severních núbijských v pražské zoo se narodilo za čtyřicet sedm let jeho historie 82 mláďat. Nsia je devátá samice, která přišla z jiné zoo, ostatní pocházely vždy z našeho chovu. Žirafy severní núbijské patří mezi nejvíce ohrožený poddruh žiraf. V přírodě žijí v oblasti Ugandy a v Keni. Jejich počty se zde odhadují kolem dvou a půl tisíce zvířat.