Miroslav Bobek vede pražskou zoo už pátým rokem a snaží se orientovat nejen na zvířata, ale také na vzdělávací projekty a záchranu ohrožených druhů.

Zoo v Praze je velmi oblíbená. „Pravidelně se umisťujeme jako druhé nejnavštěvovanější místo v České republice, hned po Pražském hradě. Loni přišlo do zoo, navzdory tomu, že byla postižena povodní, přes milion sto tisíc návštěvníků. A tento rok dorazil miliontý návštěvník už na konci srpna," sdělil ředitel Miroslav Bobek.

Skoro každý rok mohou návštěvníci pražské zoo obdivovat nové atrakce. Letos byl na konci května otevřen unikátní pavilon velemloků čínských neboli Velemlokárium. Zanedlouho přibude v zoo další pavilon, který se začíná budovat už teď na podzim. Bude se jednat o expozici exotického ptactva neboli Rákosův pavilon.

Pochvala pro srdcaře

„Zoologická zahrada dnes už není sbírka zvířat za mřížemi. Dnes se snažíme zvířata prezentovat v prostředí, které se alespoň podobá přirozenému a ve kterém se cítí dobře," vysvětlil Miroslav Bobek. Vyzdvihuje hlavně chovatele a zaměstnance, které považuje za takzvané srdcaře.

„Je potřeba si uvědomit, že zoo je složitý organismus a zabezpečení jejího bezchybného chodu vyžaduje nespočet mnohdy neviditelných činností. Naším cílem je mít spokojené návštěvníky i spokojená zvířata a velkou naší radostí jsou pak výjimečné odchovy," doplnil ředitel zoologické zahrady.

Profilový rozhovor s ředitelem Miroslavem Bobkem bude odvysílán na ČT1 ve středu 19. listopadu v 17.37 hodin.