Jsou za tím nejen programové rozdíly, ale také osobní nevraživosti. Jednotlivým radnicím už dochází trpělivost. Nedávné prohlášení starosty Prahy 11 Jiřího Štylera (HPP11) o možném odtržení Jižního Města od Prahy je jen viditelným vrcholkem ledovce.

Například starostka Prahy 12 Daniela Rázková (KDU-ČSL, Změna pro Prahu 12) už dokonce otevřeně hovoří o možné změně struktury hlavního města. Fakticky by to znamenalo, že by se ze sedmapadesáti městských částí staly samostatné obce a hlavní město by se stalo standardním krajem. „Bylo by to optimální řešení," myslí si starostka.

O narušení běžného chodu veřejné správy v souvislosti s trvajícím politickým rozkolem na magistrátu hovoří také starostové dalších velkých městských částí.

Praha se dál nerozvíjí

Jsme teď pouhými „úředníky", udržujícími chod metropole. Musíme se rychle dohodnout, aby se Praha mohla dál rozvíjet. Takto nedávno zhodnotil náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) současný stav na pražském magistrátu.

Fakt, že nekompletní městská rada po loňském rozpadu magistrátní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice je schopna plnit prakticky pouze technické, udržovací úkoly, připustila také radní Jana Plamínková (Trojkoalice, STAN).

Totéž stanovisko opakovaně vyjádřil také odvolaný náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice, SZ). Konstatoval, že pokud sedm radních má plnit úkoly i za čtyři své kolegy, odvolané už loni v říjnu, pak rada logicky nemůže fungovat zcela standardně.

„Magistrát nyní řeší pouze provoz města a není prostor pro strategické úvahy o rozvoji," potvrdil také zastupitel hlavního města za Trojkoalici, místostarosta Prahy 7 a šéf pražské organizace Strany zelených Ondřej Mirovský. Myslí si, že některým politikům vyhovuje udržovat tento stav. „Kvůli oslabenému vedení je vyšší moc na úřednících, což může být výhoda pro staré struktury ," dodal Mirovský. 

Koalice ustavena nebude

Je více než pravděpodobné, že ani do čtvrtečního zasedání zastupitelstva hlavního města nová a hlavně funkční koalice ustavena nebude. „My bychom uvítali, kdyby na tomto zasedání došlo ke kompletaci rady, ale obávám se, že je nemožné koaliční jednání uzavřít do konce února," konstatovala Plamínková po sérii politických schůzek ke konci minulého týdne.

Také další z politických vyjednavačů Jaroslav Faltýnek (ANO), který usiluje o obnovení koalice na půdorysu ANO, ČSSD a Trojkoalice, doplněné o další subjekt, nejspíš ODS, předpokládá, že k dohodě bude třeba ještě několik týdnů. To ostatně potvrzují i samotní občanští demokraté.

„Žádná koalice na stole není," řekl zastupitel a šéf pražské ODS Filip Humplík s tím, že opět jedná každý s každým. Předseda zastupitelského klubu TOP 09 Václav Novotný dokonce varoval, že politická krize se může táhnout až do podzimních komunálních voleb.

Z pohledu Pražanů je situace velmi nepřehledná. Ovšem jednotlivé městské části pokračující rozkol na magistrátu pociťují na vlastní kůži z první ruky. A dochází jim trpělivost.

Možné odtržení Jižního Města

Nejdál zatím v kritice zašli na Praze 11. Tamní starosta Jiří Štyler (HPP11) prohlásil, že jestliže bude krize na magistrátu pokračovat delší dobu, pak, coby krajní řešení, může přijít na pořad dne odtržení Jižního Města od zbytku metropole.

„Městské části nemají stejná práva jako obce jinde v republice. Nemůžeme vydávat vyhlášky, řešit parkování, volné pobíhání psů, herny, hluk, rušení nočního klidu a další důležité aspekty správy obce,"vysvětlil Štyler.

Jeho kolegyně z Prahy 12 Daniela Rázková (KDU-ČSL, Změna pro Prahu 12) se domnívá, že latentní tendence „odrhnout se"je důsledkem podfinancování takzvané přenesené působnosti státní správy.

„Městské části dostávají další agendy od státu, ale s nimi neplynou finanční prostředky na jejich zajištění. Tím je městská část nucena pokrýt výkon státní správy mnohdy z vlastních rezerv," vysvětlila starostka. Podle jejího názoru by bylo optimálním řešením stávající situace přeměna Prahy v běžný kraj. „Městské části by pak měly postavení obce," nastínila Rázková.

Jak už Pražský deník dříve upozornil, odtržení, respektive osamostatnění jednotlivých městských částí by byl vysoce složitý proces, zahrnující nutnou změnu legislativy, ale i celou řadu praktických záležitostí. Ani to však malé i velké městské části netlumí v jejich kritice, přestože jejich zástupci o „osamostatnění" zatím nehovoří.

Urychlená konsolidace poměrů

Starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09) vybízí k urychlené konsolidaci poměrů na úrovni hlavního města.

„Více než milion obyvatel přihlíží tomu, jak rozvoj města stojí na místě, jak Praha postupně zaostává za jinými evropskými metropolemi. Zpackané náhražky a projekty typu Lítačka či (ne)rekonstrukce Libeňského mostu jsou věci, za které je vedení města odpovědné. Ztracené měsíce či roky budou v rozvoji města citelně chybět," řekl Vondra.

„Současný stav na magistrátu narušuje běžný chod veřejné správy a vztah mezi magistrátem a radnicemi městských částí," upozornil starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09). Spolu s dalšími starosty se shoduje, že magistrátní krize ztěžuje radnicím například nakládání s majetkem. Prý chybí také diskuse o rozdělování financí.

Jako určitou náplast na nespokojenost městských částí pražští radní připravují přerozdělení stovek milionů z rozpočtové rezervy na nadcházející schůzi zastupitelstva ve čtvrtek 25. února.

Čtěte také: Odtrhnout se? Rozruch v Praze! Jde však o velmi složitý proces