Trojice pachatelů odstranila litinový poklop a vloupali se dovnitř. Rozhodně při tom lapkové nešli mrkat na drát a obdivovat, v jakém úžasném pořádku tam kabely jsou. Kdepak! Šli krást.
Statisícová škoda

Výsledkem jejich řádění se stalo poškození sdělovacího kabelu, což narušilo přenos datového spojení v úseku ulic Černokostelecká – Radiová. „Reálně to představovalo téměř dva a půl tisíce domácností, telefonních automatů, nemocnic a dalších objektů, u kterých kvůli tomuto neoprávněnému zásahu došlo k přerušení provozu telefonních linek,“ přiblížila rozsah způsobeného maléru Eva Miklíková z ředitelství pražské policie. „Telekomunikační společnosti navíc vznikla škoda kolem 400 tisíc korun,“ připomněla.

Dvěma pachatelům se podařilo uniknout, jednoho podezřelého, 35letého, ale policisté dopadli. Policisté mu napočítali hned několik trestných činů: poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, krádež a poškození cizí věci. V případě odsouzení mu hrozí i několikaletý tres­t.

Zločiny pokračují

Toho, že je zatím stíhán na svobodě, si ale dotyčný podle kriminalistů neváží. Jen mu to totiž poskytuje příležitost k páchání další trestné činnosti obdobného charakteru. A ani nyní nevyráží za kořistí jako osamělá zloděj. „Naposledy byl policií zadržen v pondělí 28. března odpoledne. Společně s 21letou spolupachatelkou vylomili ve Vysočanech zavařený litinový poklop šachty a vnikli do kolektoru mezi ulicemi U Harfy a Jeřábová, odkud odcizili 30 metrů šestisetžilového vodiče. Kabel rozlámali a uložili do tašek,“ shrnula Miklíková poslední zaznamenané provinění. Alespoň prozatím poslední. Kdo ví, co podezřelý ještě provede. On i jeho společnice (který již navzdory svému mládí byla pro krádeže trestána) jsou totiž také v tomto případě stíháni na svobodě.

Ochromení železnice

Velmi podobný je také případ z Vršovic. Do tamější ulice V Korytech se zloději vypravili krást před týdnem nad ránem. Vymontovali části stykových transformátorů, které jsou nezbytné pro fungování železnice. Zajišťují odvod trakčních proudů a také fungování návěstidel a elektronického zabezpečovacího systému na trati. Vlaky se pak musí zastavit, protože jinak hrozí srážka. V tomto případě muselo omezit provoz seřaďovací nádraží. Přímo při krádeži také vznikla škoda převyšující 70 tisíc korun.

Pár metrů od místa činu se podařilo dopadnout 35letého muže, jenž odcizené díly rozebíral; dva jeho kumpáni zatím zůstávají neznámí. Byl zadržen, ale stíhán je na svobodě. Čelí obvinění ze tří trestných činů – vedle poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení má na krku ještě krádež a poškození cizí věci.

Nebezpečná cena mědi

Ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení je závažný trestný čin, za který pachatelům hrozí až 6 let odnětí svobody. Objasnit tuto trestnou činnost ale není jednoduché. Pachatelé často pracují ve skupinách a poměrně rychle, takže šance na jejich dopadení je poměrně malá. Bohužel je tato trestná činnost páchána stále ve větší míře. Cena jednoho kilogramu mědi se totiž ve výkupnách sběrných surovin vyšplhala již na 150 korun, což je pro pachatele velkým lákadlem. Vůbec si přitom neuvědomují, jak závažné následky mohou těmito neoprávněnými zásahy způsobit. Nejedná se přitom jen o přerušení telefonních linek do tisíců domácností, firem a organizací, ale také reálné ohrožení životů a zdraví cestujících na železničních tratích.

Kpt. Eva Miklíková, Policie ČR Praha