O výsledcích 17. ročníku soutěže pro talentované a nadané děti z různých sfér života ve čtvrtek informovali pořadatelé.

Osmiletá Karolína Dejová si splnila sen tančit, přestože je odkázána na invalidní vozík. Je držitelkou několika zlatých medailí z tanečních soutěží. Mimořádnou odolnost podle pořadatelů prokázala také dvanáctiletá Kateřina Dvořáková, která se mezi chlapci prosadila do hokejové branky. Nyní je také na soupisce dívčí reprezentace do 15 let.

Ze sportovkyň byly ještě oceněny úřadující mistryně České republiky ve stolním tenise v kategorii mladších žákyň Kristýna Pěnkavová a sportovní gymnastka Veronika Šebáková. Bojovému umění aikido a golfu se vedle hry na housle úspěšně věnuje všestranná Klára Zayková.

Mimořádné nadání i chuť pomáhat

Mimořádné nadání prokázaly také Natálie Maleňáková, která vyniká v astronomii, fyzice a matematice, nebo Nela Fialová, jež vydala svou první básnickou sbírku a vyhrává řadu literárních soutěží. Včelařství je doménou čtrnáctileté Dobruše Lukášové.

Poslední z deseti cen putovala ke dvojici Jsme Tým ze Dvora Králové nad Labem. Jde o Bětku a Elišku, které podle pořadatelů vynikají chutí pomáhat druhým, slabším a znevýhodněným.

Letos se do celostátního kola soutěže, která je určena všem od šesti do 14 let, přihlásilo 184 dětí včetně dětských kolektivů. Odborná komise z nich vybrala třicítku nejšikovnějších. Na finálovém večeru se pak rozhodlo o nových majitelích Zlatého oříšku.

Čtěte také: Stále potřebuje něco tvořit a vyrábět. Někdy i proti vůli učitelů