„Vodu lze použít jen k osobní hygieně, k mytí nádobí po převaření, nebo v myčce nádobí při teplotě alespoň 65 stupňů Celsia. Před použitím je třeba nechat vodu odtékat minimálně pět minut. Nebude za ní účtováno vodné ani stočné. Zdravotní problémy jsou bakteriálního, nikoliv virového původu," vzkázali odpovědní činitelé po setkání.

Nervozita nepolevuje nejen v zasažené městské části, ale třeba i v sousední Praze 7. Zdejší starosta Jan Čižinský se už kvůli tomu v úterý sešel s vedoucí krizového řízení Olgou Ryantovou. Jsou obavy i v dalších částech metropole oprávněné? Zdá se, že ano. Havárie potrubí jsou v Praze na denním pořádku. Je to způsobeno především jeho stářím a mnohde i nízkou kvalitou.

Zhruba dvě stovky Pražanů museli lékaři ošetřit po požití kontaminované vody z vodovodu. Několik z nich bylo hospitalizováno a další stovky protrpěly zvracení, průjem a bolesti hlavy doma. Ani ve středu není v Dejvicích a Bubenči běžně dostupná pitná voda z kohoutku. Opatrní mají být i obyvatelé zbytku Prahy 6 a jejich sousedé z ostatních městských částí se ptají kdy se něco podobného stane u nás?

Statistika je neúprosná

Z čistě statistického úhlu pohledu se dá říci, že kdykoliv. Pražské vodovodní potrubí je podle čísel, uváděných správcem - Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK), velmi poruchové. Pracovníci PVK musí odstraňovat průměrně deset až dvacet menších, či větších havárií denně. Praha se tak ocitá nejen nad celorepublikovým průměrem. Je na tom o poznání hůř, než například Londýn, nebo Vídeň.

Na vině je pochopitelně samotný vodovodní řad, který je mnohde i více, než sto let starý. Nejstarší pražské vodovodní potrubí leží v zemi už od roku 1880. Problémem ale není jen vodovodní síť, uložená ještě za Rakouska Uherska, nebo za První Československé republiky. Aktuální havárie v Dejvicích a Bubenči si může připsat na vrub nekvalitní a chaoticky uložené potrubí z dob hluboké komunistické totality. Přesněji ze 60. a 70. let minulého století.

Konkrétní slepá přípojka, z níž se minulý pátek do vodovodu dostala voda, kontaminovaná koliformní bakterií, navíc nebyla zanesena v mapě. Obdobný případ se rovněž v Dejvicích odehrál v srpnu roku 2014, přičemž kontaminovaná voda se do pražské vodovodní sítě údajně dostane i několikrát do roka. Problém takového rozsahu ale působí jen zcela výjimečně.

Přes čtyři tisíce kilometrů

PVK se sice dle oficiálních výstupů snaží vodovodní síť soustavně obměňovat. Při jeho délce, přesahující čtyři tisíce kilometrů je ale nemyslitelné dosáhnout, byť v dlouhodobém horizontu, ideálního stavu. I proto je zřejmě opatrnost na místě prakticky vždy a všude. Aktuální situaci řešil nejen krizový štáb Prahy 6. Se šéfkou krizového řízení se například už sešel i starosta sousední Prahy 7 Jan Čižinský.

„Informovali jsme se u praktických lékařů, v nemocnici na Františku a v nemocnici Bulovka a také ve školce Na Výšinách na situaci lidí z Prahy 7. Ani na jednom z výše uvedených míst naštěstí nebyl registrován vyšší výskyt zdravotních problémů, obdobných problémům v Praze 6," vzkázal Čižinský. Také vedení ostatních městských částí prý situaci bedlivě sleduje a v dohledné době si od správce sítě vyžádá podrobnější informace o možných rizicích.

Vedle zjišťování zdroje kontaminace, příčiny havárie a preventivních opatření v podobě čištění potrubí teď PVK řeší i odškodnění pro poškozené. „Odškodnění má několik forem. V průběhu odstávky nebudeme účtovat vodné a stočné a každý, kdo za námi přijde s lékařskou zprávou, tak jej odškodníme. V případě lidí, kteří nebyli hospitalizováni, to bude pět tisíc korun. U hospitalizovaných řádově více," sdělil v úterýšéf PVK Petr Mrkos.

Čtěte také: Pražské vodovody odškodní lidi kvůli střevním potížím, dostanou 5 tisíc korun

Podle Zdeňky Jágrové z pražské hygienické stanice lékařkou pomoc dosud vyhledalo 160 až 200 lidí. Praha 6 původně hodlala ve věci podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Nyní se ale zdá, že tak neučiní. Potvrdil to starosta městské části Ondřej Kolář. Dle mínění vodohospodářů by totiž z výše uvedených důvodů bylo obtížné viníka najít.

Čtěte také: Na trestní oznámení Prahy 6 kvůli špatné vodě nejspíš nedojde

Pitná voda v Dejvicích ani ve středu nepotečeIlustrační foto.Voda v pražských Dejvicích ani ve středu nebude pitná. Hygienici to nepovolí, protože rozbory ukázaly její závadnost v několika objektech, kde vodu ještě dost neodtočili. Řekl to mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek.

I když podle něj analýzy ukázaly zlepšení situace, bakterie způsobující střevní potíže zůstávají stále ve vodovodu v objektech vysokoškolských kolejí, kde kontaminovanou vodu z kohoutků nevypustili. Podnik proto apeluje na obyvatele kolejí, aby tak učinili.

Lidé by měli kvůli rychlejšími pročištění vodovodů nechat vodu volně téct z kohoutku, vodné a stočné jim PVK nebudou účtovat. Voda přímo ve vodojemu Andělka je podle rozborů čistá. Vodohospodáři do ní přidali více chloru, aby se potrubí od bakterií vyčistilo.

„Zvýšené dávky chloru a proplachy sítě zabraly. Vodu lze nyní používat k běžné hygieně s výjimkou ústní," uvedl Mrázek. K ústní hygieně lze už nicméně používat alespoň vodu převařenou. Po ohřátí nad 65 stupňů je možné vodu použít pro mytí nádobí, umýt se v ní mohou i děti a těhotné ženy.