Zeman dnes na závěr své cesty po Ústeckém kraji řekl, že zákon o evidencí tržeb bude hodnotit podle jeho přínosu pro státní rozpočet. Návrhy ministra financí nepovažuje za zmatky. Jde podle něj o konkrétní objem výjimek. Připustil však, že by si přál, aby byly výjimky specifikovány dříve, nikoliv průběžně. Za slovo chce brát Babiše v jeho příslibu, že EET přinese do státní pokladny 18 miliard korun.

Babišův středeční návrh vyjmout z EET živnostníky, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční příjmy do 250.000 korun, ale i e-shopy v případě plateb kartou po internetu, vyvolal roztržku během koaliční rady. ČSSD kritizovala způsob, jakým Babiš o návrhu informoval, ale i to, že s ním přichází týden před ostrým startem systému. Věcně chce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věc probrat v pondělí při zasedání vlády, předseda hnutí ANO má do té doby vyčíslit, na kolik by změny stát přišly.

Kritika pravicové opozice

Pravicová opozice kritizovala EET během celého legislativního procesu a v reakci na Babišovy návrhy vybízela ve čtvrtek vládu znovu k úplnému zastavení projektu EET. V horní komoře Parlamentu dnes vznikla iniciativa senátorů, kteří chtějí koncem listopadu zrušení navrhnout. V komoře ale nemají na prosazení záměru dost hlasů. O zrušení, s nímž navíc neuspěla ani pravice ve Sněmovně, usilují ODS spolu se Starosty a nezávislými a senátorem Ivo Valentou, jehož dnes podpořila spřízněná Strana soukromníků.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) dnes označila návrh na vyjmutí malých podnikatelů z EET za v mnoha ohledech špatný a porušující princip rovných podmínek pro podnikání. Návrh je podle odborů ideálním nástrojem, jak se vyvázat z platby DPH. Odborům nevadí paušální daň, ale mají výhrady ke zproštění z povinnosti používat EET prakticky na základě jimi deklarovaného obratu. "Přitom o jejich skutečném obratu prakticky nic nevíme," upozornili odboráři.

Česká obchodní inspekce dnes upozornila na to, že spotřebitelé mají při koupi zboží stále nárok na doklad o zakoupení. Chystaná povinná účtenka pro elektronickou evidenci tržeb takový doklad nenahrazuje, pokud nebude obsahovat i údaje požadované zákonem o ochraně spotřebitele. Systém EET má být spuštěn v první fázi 1. prosince pro hotely a restaurace a měl by se týkat zhruba 40.000 podnikatelů. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících.