Tuhý přijel za Zemanem na Pražský hrad. Podle Martínkové šlo o standardní setkání obou mužů. „Řešili bezpečnostní situaci v České republice, ale hovořili také o celkové bezpečnostní situaci v Evropě, zejména v souvislosti s nedávným útokem ve Stockholmu a jiných evropských městech," popsala Martínková.

Miloš Zeman na návštěvě Středočeského kraje.
Spojení Prahy se Středočeským krajem? Výhodné, míní Miloš Zeman

V Česku trvá první stupeň už přes rok 

V Česku se po útocích nezvyšovala bezpečnostní opatření. Podle premiéra Bohuslava Sobotky a ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) neměly útoky z poslední doby vazby na to, co se odehrává v Česku. V tuzemsku přes rok trvá první stupeň ohrožení před terorismem, který znamená bdělost.

Podrobnosti k ochraně Pražského hradu mluvčí neuvedla. O posílení bezpečnosti nejvýznamnější tuzemské památky se hovoří několik měsíců. Ministr Chovanec v minulosti uvedl, že se připravuje celková změna systému zabezpečení sídla českých prezidentů. Loni v létě například u vstupů začaly bezpečnostní prohlídky návštěvníků.

Prezident Miloš Zeman
Prezident Zeman ohlásil termín parlamentních voleb, budou 20. a 21. října

Zeman se v úterý sešel také s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petrem Rafajem. Rafaj řekl, že šlo o standardní schůzku, na kterou ho prezident zve pravidelně. Naposledy se podle něj viděli zhruba před rokem. „Pocity ze schůzky mám dobré. Probírali jsme činnost (antimonopolního) úřadu a vůbec, co se na úřadu za poslední rok událo," dodal.