O odvolání Mládka požádal Zemana minulý týden Sobotka. Zeman dnes řekl, že na jedné straně respektoval rozhodnutí premiéra. "Na druhé straně zastávám takový ortodoxní nemoderní názor, a sice že každý ministr má rozumět svému resortu, a tedy že ministr průmyslu má rozumět průmyslu, zejména když se blíží volby a ministr průmyslu nebude možná ten člověk, který po volbách bude nadále ve své funkci," řekl prezident.

Premiér chce ministerstvo řídit dočasně, nového ministra plánuje prezidentovi navrhnout po sjezdu sociální demokracie, který začne 10. března. Jako o nástupcích Mládka se spekuluje o státním tajemníkovi pro evropské záležitosti Tomáši Prouzovi (ČSSD), někdejším sociálnědemokratickém ministru průmyslu Milanu Urbanovi nebo Mládkovu náměstkovi Jiřím Havlíčkovi.

Zeman podle Ovčáčka přijme Mládka v první polovině příštího týdne, aby mu poděkoval za jeho práci. Mluvit s ním chce o proexportní politice, podpoře exportérů a přitahování zahraničních investic, řekl Zeman. Ovčáček dnes na tiskové konferenci řekl, že nový ministr by měl navázat na Mládkovu práci.

Za hlavní důvod personální změny Sobotka označil postup Mládka v otázce cen mobilních dat. Mládek byl kritizován mimo jiné kvůli tomu, že jeho úřad do návrhu telekomunikačního zákona doplnil zákaz možnosti sjednávat si u operátorů individuální ceny tarifů.

Přečtěte si: Odvolání ministra Mládka může narušit stavbu bloku