Podle Ovčáčka se Zeman stále drží svého dřívějšího vyjádření, že novým premiérem jmenuje vítěze voleb. „To platí. O vině a nevině rozhoduje soud, ne (Martin) Plíšek (TOP 09) nebo (Miroslava) Němcová (ODS)," napsal Ovčáček s poukazem na předsedkyni a místopředsedu mandátového a imunitního výboru, který se bude policejní žádostí o vydání Babiše a Faltýnka zabývat.

Kalousek ostře zareagoval

„Miloš Zeman bez jakékoliv úcty k vlastní zemi mění postoje podle toho, jak se to zrovna hodí jemu a jeho spojencům, ať už je to Babiš, Kreml, nebo Peking," zareagoval na Ovčáčkovo vyjádření šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

TOP 09 představila 30. května v Praze svoji volební kampaň do podzimních voleb. Na snímku předseda MIroslav Kalousek.
Kalousek spojuje svou budoucnost v čele TOP 09 s výsledkem voleb

Podle něj Zeman v roce 2013 po vyslovení nedůvěry Rusnokově úřednické vládě nechtěl jiný kabinet jmenovat kvůli případným obviněním. „Odůvodnil to tvrzením, že ho JUDr. Ištván (státní zástupce Ivo Ištván) informoval, že během několika týdnů budou padat obvinění po zátahu na Úřadu vlády. Ctnostně se tvářící prezident tehdy hřímal, že neponese odpovědnost za jmenování ministra, který „bude vládnout z vězeňské cely„," uvedl Kalousek.

Policejní žádost je prý součást politického boje


Ovčáček záhy na twitteru odpověděl, že pokud se TOP 09 nelíbí jmenování vítěze voleb premiérem, „demokracie se jí nezamlouvá a tak nás táhne na Východ". Strana přitom klade důraz na západní orientaci Česka a jeho členství v EU.

Ovčáček také vyjádřil pochybnosti nad tím, proč policie požádala o vydání obou představitelů ANO dva a půl měsíce před volbami. „Prostě přemyslím nad pochybnostmi, které vznesl Andrej Babiš," napsal. Babiš už dříve označil policejní žádost za součást politického boje, která mu má zabránit v kandidatuře v říjnových volbách.

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš
K vydání Babiše a Faltýnka nebyl nutný souhlas žalobců

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci.

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na loňské mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Svatba Andreje Babiše na Čapím hnízdě
Policie krouží i kolem dcery a švagra Babiše. Prý o údajném podvodu věděli

Případem se bude zabývat celá Sněmovna

Poslance ani senátora nelze podle Ústavy trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Po posouzení případu mandátovým a imunitním výborem se proto bude vydáním Babiše a Faltýnka zabývat celá Sněmovna, jednat by o tom měla na schůzi, která začne 5. září.

Pokud by oba zástupci hnutí ANO byli v říjnu znovu zvoleni poslanci, musela by policie pro pokračování vyšetřování o jejich vydání požádat i novou Sněmovnu.