Srp je zakladatelem Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací. Srp se objevil v neoficiálních seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti (StB), takzvaných Cibulkových seznamech, jako spolupracovník komunistické tajné policie. V prosinci 2000 Městský soud v Praze 1 rozhodl, že byl ve spisech StB evidován jako její spolupracovník neoprávněně. V roce 2013 jej Zeman ocenil Medailí za zásluhy.

Po dvou členech volí obě komory Parlamentu, vláda a radní ÚSTR

Komise vznikla na základě zákona o protikomunistickém odboji z roku 2011. Devítičlenná komise mimo jiné rozhoduje o odvoláních žadatelů o osvědčení aktivního účastníka třetího odboje, kterým nevyhovělo ministerstvo obrany. Loňskou novelou získala právo provádět přezkum a rozhodnout o obnově řízení o osvědčení.

Po dvou členech volí a odvolává Senát, Sněmovna, vláda a radní Ústavu pro studium totalitních režimů, jednoho jmenuje a odvolává prezident. Funkční období je pětileté, nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou.

Ve volbě neuspěl Stanislav Devátý 

Minulý týden Sněmovna zvolila členem historika Jiřího Rajlicha, kterého nominovala ČSSD. Ve volbě neuspěl kandidát ODS Stanislav Devátý, kterému skončilo funkční období v komisi v prosinci a jehož místo Sněmovna obsazovala. Nové členy ve středu večer volil i Senát, výsledky zatím nebyly zveřejněny.

Devět členů komise je podle novely odměňováno na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Předseda komise pobírá zhruba 144 tisíc korun ročně, ostatní členové 120 tisíc korun. Vláda už před pěti lety rozhodla, že na činnost komise půjde každoročně 8,8 milionu korun.

Čtěte také: Ústav pro studium totality se kvůli rekonstrukci budovy stěhuje