Předseda senátorů KDU-ČSL Petr Šilar nominace nechtěl příliš komentovat. "To je věc prezidenta. Až to přijde, tak to budeme řešit," řekl. "Nevím, jak kolegové, ale za sebe mohu říci, že mou podporu (Srp) nemá," uvedl místopředseda Senátu Jiří Šesták z klubu Starostů.

Srp je zakladatelem Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací. Jeho jméno figuruje v neoficiálních seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti, takzvaných Cibulkových seznamech. V prosinci 2000 Městský soud v Praze 1 rozhodl, že byl ve spisech StB evidován jako její spolupracovník neoprávněně a že se ministerstvu vnitra nepodařilo Srpovu spolupráci dokázat. V roce 2013 jej Zeman ocenil Medailí Za zásluhy.

Ivan Hoffman
Karel Srp

Premiér přesto odmítl spolupodepsat Srpovu nominaci s odůvodněním, že Srp spolupracoval s StB. Podle Lidových novin podával komunistické tajné policii informace například o hudebnících Jaroslavu Hutkovi a Vladimíru Mertovi. O Srpově spolupráci s StB mluvili také Miroslav Vodrážka z Centra pro dokumentaci totalitních režimů nebo bývalí aktivisté a členové výboru Jazzové sekce.

Přestože byl Srp po politickém procesu v roce 1986 odsouzen k 16 měsícům nepodmíněně, od etické komise nedostal osvědčení účastníka protikomunistického odboje.

Srp by mohl v radě ústavu nahradit zesnulou Naděždu Kavalírovou, která byla dlouholetou předsedkyní Konfederace politických vězňů. Zeman původně na její místo navrhoval spisovatelku Lenku Procházkovou, signatářku Charty 77. Senát ji ale odmítl. Její nominaci provázela kritika jejích současných postojů nejen vůči NATO a EU, ale i k hodnocení minulosti. Podle kritiků k němu přistupuje ideologicky a používá propagandistický a demagogický styl.

Aukční síň tvrdí, že hodinky, které prodala za více než milion eur, ruskému prezidentovi nepatřily.
Putinovy hodinky za milion eur? Nebyly prý jeho, dementoval Kreml