Proti jeho návratu do městské rady se ovšem postavili také kolegové z Trojkoalice - lidovci i Starostové a nezávislí. „Pokoušíme se zelené přesvědčit, aby nominovali někoho jiného. Aby byli městotvorní," řekl radní za Trojkoalici Jan Wolf (KDU-ČSL).

„Jsme překvapení. Strana zelených avizovala, že bude do rady navrhovat Petru Kolínskou," podivila se už v úterý další radní za Trojkoalici Jana Plamínková (STAN).

Zelení si ale prý nenechají do personálních otázek od nikoho zasahovat. Pražský šéf SZ a zastupitel Ondřej Mirovský navrhl, aby se kvůli doplnění nekompletní městské rady sešla mimořádná schůze zastupitelstva. Nikoliv na čtvrteční schůzi zastupitelstva, nýbrž na schůzi mimořádné. Tam by se mělo rozhodovat o doplnění nekompletní městské rady. Je o tom přesvědčena Strana zelených.

Ochranné mechanismy

„Není dobré spojovat diskusi o koalici s řádným programem zastupitelstva. Debatu o tom, koho nominovat do rady bychom rádi odsunuli. Myslím si, že bychom tím získali také víc času koaliční smlouvu lépe připravit. Jde především o ochranné mechanismy týkající se případného odvolávání členů rady," vysvětlil předseda pražské SZ a zastupitel Ondřej Mirovský.

Zástupci ANO, ČSSD a části Trojkoalice, reprezentované lidovci a Starosty a nezávislými by rádi koaliční smlouvu stvrdili už ve čtvrtek 31. března. Bez zelených to ale nepůjde. Ti si však prý nenechají diktovat, koho do městské rady nominovat. ANO, ČSSD, KDU-ČSL a STAN je vyzvali, ať navrhnou někoho jiného než Matěje Stropnického.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice měla v pětašedesáti­členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 hlasů. V úterý se klub ČSSD rozšířil o bývalou zastupitelku za TOP 09 Moniku Krobovou Hášovou. Případná obnovená koalice by tak měla 34 hlasů. Nejsilnější je v zastupitelstvu klub ANO, který má 17 členů, TOP 09 a nezávislí mají 12 členů, ČSSD devět, ODS a Trojkoalice po osmi, piráti a komunisté po čtyřech zastupitelích. Tříčlenný je klub Nezávislých.

Pražští zelení podpořili StropnickéhoPražští zelení dál podporují předsedu Matěje Stropnického jako kandidáta do rady hlavního města Prahy. Na krajské konferenci ve středu pozdě večer rozhodli, že konečnou nominaci bude v průběhu koaličních jednání operativně řešit pražské vedení strany. Vyplývá to z usnesení, které ve čtvrtek poskytl předseda pražské SZ Ondřej Mirovský.

„Předložím v nejbližších dnech Trojkoalici návrh postupu, jak ven ze situace bezprecedentního nátlaku, jemuž zelení v posledních týdnech čelí od přátel starého pořádku v Praze," komentoval Stropnický.

„Zelení nepodpoří koalici, v níž by nemohli mít nominanty nebo nominantky dle svého uvážení," píše se v usnesení krajské konference. „Trvá naše odmítnutí personálních handlů, a trváme na tom, že Matěj Stropnický ve své funkci nepochybil. Současně chystáme návrh zásadních programových bodů, jak se vymanit ze současné patové situace," komentoval Mirovský.

Čtěte také: Koalice má program, ANO a ČSSD ale dál odmítají Stropnického