Desítky tisíc aut den co den projíždí Českobrodskou ulicí skrz Běchovice. Hlavní tah z Prahy na Kolín je slovy silničářů z Technické správy komunikací (TSK) v havarijním stavu. Včera proto odstartovala obávaná uzavírka v úseku Újezd nad Lesy až po křižovatku ulic Staroklánovická a Novosibirská.

Ilustrační foto.
Posudek doporučuje kladné stanovisko EIA pro obchvat Běchovic, Újezdu a Úval

Razítko na místní radnici 

Oprava za 145 milionů korun potrvá až do srpna 2019 a pravděpodobně už v nejbližších dnech přinese zásadní dopravní komplikace na celý východ metropole.

Do samotných Běchovic od včerejška mohou vjíždět jen autobusy MHD a majitelé aut se zvláštním povolením, především rezidenti. Razítko si ovšem musí sami vyřídit na místní radnici. Starosta Běchovic Ondřej Martan z ODS ujistil, že se na území městské části dostanou i podnikatelé. „A také lidé, kteří sem vozí děti do školy a školky. Jinak se zde úplně zastaví život, podnikatelé by zkrachovali,“ vysvětlil.

Pražský okruh.
O osudu dostavby dálničního okruhu 511 Běchovice se rozhodne ještě letos

Opravy mostů jako komplikace 

„Největší komplikací bude skloubení autobusové a nákladní dopravy,“ připustila Jana Beranová ze společnosti Porr, která zakázku na rekonstrukci Českobrodské vyhrála ve veřejném tendru.

„Během roku 2018 bude tato silnice často uzavírána, a to i v celém profilu,“ upřesnila Beranová. Součástí akce je i oprava několika mostů, které přinesou největší komplikace. „V místech opravy mostů a propustků zřídíme provizorní komunikace, které zajistí provoz při jejich výstavbě,“ ubezpečila mluvčí TSK Barbora Lišková.

Starosta Běchovic Ondřej Martan.
Starosta Běchovic: Okruh zdvojnásobí počet aut, je to nutné zlo

Velká modernizaci za miliardu 

Silničáři zatím vedou auta objížďkou ve směru do Prahy přes Šestajovice na dálnici D11. Přestože ne všichni řidiči jsou držiteli dálniční známky. Ovšem ani to není největší problém. Cesta se brzy stane ještě složitější.

Ředitelství silnic a dálnic tu plánuje totiž velkou modernizaci za miliardu korun. Od 30. března začne přes velikonoční víkend montovat dopravní značení a omezí provoz do jednoho pruhu každým směrem.

Park Běžců v Běchovicích.
Po úpravách bude otevřen park Běžců v Běchovicích