V sobotu se pak na pražském závodišti ve Velké Chuchli od 14 hodin uskuteční samostatný klusácký dostihový den, na který je vstup zdarma.V hlavním dostihu změří své síly na trati 1670 metrů čtyřletí klusáci narození v Česku, z nichž většina bude usilovat také o start v Klusáckém derby v září. Na programu je také dalších pět zajímavě obsazených jízd včetně dostihu pro klusáky francouzského plemene.

Grilovací místo by mělo zpříjemnit posezení v parku ParukářkaV parku Parukářka v Praze 3 se nově objevily grily v horní části parku přímo naproti SK Žižkov. Grily jsou veřejně přístupné a poslouží tak pro příjemné posezení místních. V parku by mělo být umístěno dohromady šest grilů. Nový pražský fenomén v parcích, který je za hranicemi dávno prověřený, chválí především obyvatelé městské části na sociálních sítích. Hlavním tématem občanů je také především to, jak dlouho grily vydrží aktivitu vandalů a mladých lidí.

Při procházce splní děti úkolyNeobvyklý projekt pod názvem Procházka Prahou s Karlem IV. připravilo pro děti Kulturní centrum Praha 5. Mapa s úkoly a krátkými texty má za cíl seznámit zájemce z řad nejmenších se sedmi pražskými místy, které mají vazbu na proslulého panovníka Karla IV. Splněné úkoly navíc budou moci děti přinést 28. září do parku Portheimka, kde se uskuteční slavnostní vyhlášení soutěže. Mapy už byly distribuovány do škol, ke stažení jsou i na webu Prahy 5.

KŘEST VIDEOKNIHYTextař a frontman skupiny Tři sestry Lou Fanánek Hagen včera v restauraci Na Staré Sokolovně křtil svou audioknihu Tak to bylo, tak to je… Audioknihu v režii Gabriely Osvaldové čte David Matásek.
Křest audioknihy. 

Jak neplýtvat časem, se dá naučitOsvětou o prokrastinaci neboli chorobném mrhání časem pomůže osmička svým občanům. Přednáška, která je určena především seniorům, proběhne dnes v 10.00 v Kulturním domě Ládví. Lidé se na akci dozvědí, co je to rozhodovací paralýza, a také, jak si poručit a poslechnout se. Vstupné i občerstvení je zdarma.

Úřad městské části Praha 2 čekají v červenci omezeníObčanku ani pas si lidé ve čtvrtek 7. ani pátek 8. 7. na úřadě Prahy 2 nezařídí. Může za to rekonstrukce budovy. V akutních případech si lidé mohou doklad zařídit na některém z úřadů jiných městských částí v návštěvních hodinách pro veřejnost. V týdnu od 4. do 8. července bude navíc přesunuto také ověřování a pokladna do náhradních prostor místního úřadu. Lidé zde v tuto dobu nebudou moci platit kartou. Dostupná nebude ani služba Czech Point. Lidé mohou využít Českou poštu a informační kancelář v Nuslích.

Místo stavebních pozemků budou polePozemky pro výstavbu se změní na ornou půdu. Rozhodla o tom radnice městské části Praha 12, když schválila podnět na změnu územního plánu na části pozemků na Točné. Cílem bylo zabránit rozsáhlé výstavbě v okolí. Změnu pozemků na ornou půdu dlouhodobě požadovalo Občanské sdružení Točná.

Kam za kulturou

Poslední ElektraOpera Richarda Strausse Elektra, kterou skladatel osobně v Praze před sto lety dirigoval, zazní v sobotu 25. červ- na ve Státní opeře naposled. Nová inscenace britského režiséra Keitha Warnera se sopranistkou Susan Bullock v titulní roli poté z Prahy cestuje na scény koprodukčních partnerů do San Franciska a německého Karlsruhe. Dirigentem rozsáhlého 115členného orchestrálního aparátu bude i v sobotu autor hudebního nastudování Roland Böer.

Macbeth i ČapekSedm premiér uvedou Městská divadla pražská v příští sezoně. V Divadle ABC jimi budou v listopadu inscenace hry Pavla Kohouta August August, august, v březnu Shakespearův Macbeth a asi za rok hudební komedie Jiřího Janků a Petra Svojtky 60´s aneb Šedesátky. V Rokoku půjde začátkem listopadu o moderní grotesku o rekva- lifikaci manažerů propuštěných z vysokých funkcí, jíž dal autor Urs Widmer název Top Dogs. V lednu se na jevišti objeví komedie Christiana Giudicelliho Premiéra mládí, v březnu Carriérův Konkurz a v červnu novinka drama- turgyně Věry Maškové a režiséra Pavla Kheka nazvaná Čapek.

S nimi a bez nichVýstava černobílých fotografií Dany Kynd- rové S nimi a bez nich… v Leica Gallery věnovaná 25. výročí odchodu posledních sovětských vojáků z Československa dokumentuje rozklad sovětského impéria. Expozice do 4. září představuje cyklus Odchod sovětských vojsk 1990 1991 rozšířený o fota ze stejných míst s odstupem 25 let. „Nejde o mapování historie, ale o dokument, jímž jsem chtěla zachytit rozklad impéria a jeho vojska," uvedla Kyndrová.

Jubilejní PortaOslava 50. ročníku Porty se uskuteční již o tomto víkendu folk a country rozezní Lesní divadlo v Řevnicích. Objeví se zde třicet vítězů minulých ročníků a proběhne i soutěž o sošku Porty 2016. Vystoupí Spirituál Kvintet, Fešáci, Wabi Daněk, Kamelot, Samson Lenk, Pavel Žalman Lohonka, COP, Robert Křesťan, Nezmaři, Epydemye, Zelenáči, Vojta Kiďák Tomáško, New Rangers či Pacifik. Tři dny se tedy bude zpívat až do ranního kuropění.

Stroy pokřtí klipKapela Stroy pokřtí v pondělí 27. června v Lucerna Music Baru nový videoklip ke skladbě Undead, která vyšla na EP Like It Or Not. Stroy jej natočili v Los Angeles s legendárním producentem Alainem Johannesem (Queens Of The Stone Age, Chris Cornell, Eagles Of Death Metal). Jako support se představí hradecká parta The Atavists.

Čtěte také: Desítka dá půl milionu na projekty lidí