Vlak houká, auto startuje a už se oba dopravní prostředky ženou směr náměstí Republiky v centru metropole. Kdo bude rychlejší?

Velký test v pondělína plné čáře vyhrály příměstské vlakové S linky, které v souboji s automobily pokaždé zvítězily. Jejich náskok byl bezmála půl hodiny.

Po sedmé hodině čekalo netrpělivě několik desítek dětí na vlakových nádražích v Roztokách u Prahy, Horních Počernicích a Úvalech. Na stejné místo dorazily také tři osobní automobily. Sázka byla jasná. Kdo se dřív dostane do centra Prahy. Výsledek byl opravdu jednoznačný, auta ve všech třech případech přijela s velikým zpožděním.

Auta zastavily zácpy

„Chlubila jsem se před dětmi, že určitě vyhraji. Teď musím uznat porážku. První kolony a potíže nás potkaly už v Dejvicích, potom jsme úplně zůstali stát v Korunovační ulici a v podstatě na celé Letné,“ popsala svou cestu „blondýna podnikatelka“, která vyrážela z Roztok u Prahy. Start zde byl v 7. 34. Děti přijely vlakem na Masarykovo nádraží a poté se pěšky přesunuly na náměstí Republiky, kam dorazily v 7.57, tedy za 23 minut. „Blondýnu podnikatelku“ její řidič vysadil až o 27 minut později.

Obdobné to bylo i ve dvou dalších závodech z Horních Počernic a Úval, v prvním případě přijelo auto později také o 27 minut, ve druhém o 24 minut.

„Chtěli jsme dnes připomenout lidem, kteří dojíždějí do centra Prahy za prací, na nákupy nebo do škol, že pražské Esko (příměstské vlakové S linky) je pro ně rychlá a pohodlná alternativa. Nechtěli jsme zvýhodňovat vlak, i proto jsme se ještě část cesty přesouvali pěšky a auta také nemusela hledat parkoviště,“ upozornil mluvčí Českých drah Ondřej Kubala, který jel se skupinou dětí z Roztok u Prahy.

Jediná výhoda: nemají jízdní řád

Auta, která v ranních kolonách jedou do Prahy, by závod prohrála i z dalších míst, kde jezdí S linky, navíc vlaky neznečišťují Prahu obrovským množstvím zplodin jako auta. Na druhou stranu výhodou automobilů je například to, že řidič není vázán na žádné jízdní řády.

„Bylo to moc prima a jsme rády, že jsme vyhrály,“ shodly se děti, které mimo jiné dostaly v souvislosti s jejich pondělním svátkem také tematické dárky.