Neplánovaná výluka tramvají přinesla ve čtvrtek rozruch. Následovat však budou další, předem chystaná omezení.

Neplánovaná výluka

Stejné to zřejmě bude i v pátek ráno. Dopravní podnik totiž musel neplánovaně zahájit nutnou opravu trati před Libeňským zámečkem v Zenklově ulici. Podle odhadů bude trvat do páteční desáté dopolední, vysvětlila Aneta Řehková z dopravního podniku.

„Kolejový svršek byl v havarijním stavu," vysvětlila Deníku. Dočasné přerušení provozu v úseku Palmovka – Ke Stírce spojené s odklony a využíváním náhradních autobusů se tak dotkne i noční linky číslo 55.

Dlouhé intervaly a plné autobusy

Pasažérka, která se svěřila se svými dojmy, nicméně stejně netajila rozčarování. „Čekala jsem dlouho – a autobus přijel přecpaný. Na Bulovce jsme zastavili jinde než obvykle, lidé byli zmatení. Autobus navíc nemůže jet po kolejích a musí čekat v kolonách. U Kříže se dokonce nevešla dovnitř maminka s kočárkem a s dalším dítětem, asi tříletým, v náruči," shrnula své dojmy paní Andrea.

Korunu podle jejích slov všemu dodal fakt, že tramvaje byly nahrazeny čmoudícími autobusy právě v době, kdy Prahu trápil smog. Naštěstí se hodně lidí o výluce dovědělo – upozornění zaznívalo třeba i v tramvajích projíždějících Vršovicemi.

S omezeními provozu na tramvajových tratích, což se může projevit i na pohodlí cestujících, je přitom třeba počítat i v dalších dnech.

Omezení kvůli údržbě

S dočasným omezením provozu tramvají kvůli plánované údržbě tramvajové trati musí o víkendu počítat cestující ve dvou oblastech hlavního města. Už v noci na pátek bude na čtyři hodiny uzavřen úsek Vozovna Střešovice – Malovanka. To však nepřinese výraznější komplikace; dopravní podnik vystačí s odklonem linek 25 a 57 přes zastávky Brusnice a Pohořelec.

Větší omezení přinese sobotní údržba trati spojená s obousměrným přerušením provozu tramvají v úseku Vozovna Střešovice – Sídliště Petřiny. Mezi půl osmou ranní a třetí odpoledne budou linky číslo 1 a 2 odkloněny přes Hládkov na Malovanku – a v trase Hradčanská – Vozovna Střešovice – Ořechovka – Sídliště Petřiny poslouží cestujícím náhradní autobusy X1.

Čtěte také: Městské části: Připravujte další rozšiřování metra

Na neděli se kvůli údržbě trati chystá obousměrná výluka v oblasti Dejvic a Bubenče. Od půl osmé ráno do jedné hodiny po poledni bude přerušen provoz v úseku Vítězné náměstí – Nádraží Pobaba, což přinese odklony linek číslo 8 a 18.

Náhradní dopravu zajistí pravidelné autobusy, které oblast běžně obsluhují. „Pro linky číslo 107, 116, 147, 160, 340, 350 a 355 se mezi zastávkami Dejvická a Čínská zřizuje v obou směrech zastávka Lotyšská v ulici Jugoslávských partyzánů, v zastávkách linky číslo 502," upřesňuje informace dopravního podniku.

Přesedat, natáčí se

Na neděli se chystají rozsáhlé změny v tramvajové dopravě také v centru. Vzhledem k tomu, že ulice Havlíčkova a Dlážděná obsadí od rána až do podvečera filmaři, musí pasažéři počítat s tím, že hned pět linek nepojede jako obvykle.

Odklony či rozdělení trasy spojené i s přečíslováním linky během jízdy se budou týkat tramvají s čísly 3, 6, 14, 15 a 26 – tak, aby se tramvaje vyhnuly uzavřené oblasti. V trase Bílá labuť – Masarykovo nádraží – Hlavní nádraží a Jindřišská pojedou náhradní autobusy X3.

Omezení i pro auta

V souvislosti s pracemi na kolejišti se ve čtvrtek pražský magistrát obrátil s upozorněním také na řidiče. Od pondělka až do konce března bude dopravní podnik opravovat tramvajovou trať na Chodovské; v úseku ulic U Plynárny – Spořilovská. Protože průjezdný zůstane v každém směru jen jeden pruh, řidiči se musí připravit na zdržení v kolonách.

Hlavně v ranních a odpoledních hodinách, zdůraznil mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Vzhledem k uzavření levého odbočení ve směru do centra (ke Kauflandu a do ulice U Plynárny) byla stanovena objížďka po trase: Záběhlická, komunikace kolem Baumaxu," informoval.

Plánované uzavírky s dopravními komplikacemiKaroliny Světlé: rekonstrukce vozovky – od března
Branická: rekonstrukce vozovky mezi ulicemi Ke Krči a Nad Přívozem – od března
Přátelství: rekonstrukce vozovky s částečnou uzavírkou – od března
Oblast Balabenky: rekonstrukce tramvajové trati – od března
Konviktská: rekonstrukce komunikace – od dubna
Keplerova: oprava vozovky – od dubna
Vídeňská: rekonstrukce komunikace – od dubna
Bieblova: oprava vozovky a kanálů – od dubna
Českobrodská: rekonstrukce mezi ulicemi Broumarská a Lomnická – od dubna
Nábřeží Kpt. Jaroše: rekonstrukce – od června
Jana Želivského, Koněvova: oprava vozovky a kanálů – od července
Patočkova: postupné rekonstrukce s částečnými uzavírkami – od července
Štěrboholská spojka: rekonstrukce komunikace u Průmyslové – od července
Wilsonova/U Bul­hara: rekonstrukce s částečnými uzavírkami – od srpna
Albertov: rekonstrukce tramvajové trati – od září
Karlovo náměstí: revitalizace s dopady i na dopravu v okolí včetně tramvají – po etapách

Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy