„Máme dva sklepy a cena potravin, které v nich skladujeme, se pohybuje v řádu desítek tisíc," uvádí paní Nguyen, manželka provozovatele večerky na Praze 5, který přišel o zásoby z jednoho ze svých smíchovských uskladnění. „Brambory, zelí, balené vody a limonády, konzervy, těstoviny a především naše asijské speciality dovezené z rodného města Hue. To všechno nemůžeme už nabídnout zákazníkům, protože zboží voda namočila. Není to nijak tragické, ale ztrátu rozhodně pocítíme," doplňuje a dodává, že v Česku povodně zažívá už podruhé. Před jedenácti lety rodině voda zničila dodávku.

Ačkoli velkosklady, které voda zaplavila, mají škody nesrovnatelně vyšší, pro malého obchodníka je poměrově škoda srovnatelná. Hygienická pravidla v krizových situacích se neliší a platí pro všechny stejně.

Čeká se na opadnutí vod

Co se ale liší, je spád zaznamenaných škod. Velké sklady eviduje Praha, ty malé potom jednotlivé městské části. Na řadě míst je stále ještě voda, což je zásadní překážkou k tomu, aby mohl magistrát sestavit statistiku škod a spolupodílet se na jejich odstranění. Celá Praha se momentálně nachází teprve v etapě, kdy čeká na opadnutí vod. Všechny odhady jsou proto předběžné.

Velkých i menších obchodních skladů zboží se nachází v povodňové rizikové oblasti nespočet. „Svodná čísla zatím nemáme, ale velký problém byl například ve velkoskladu v Lipencích. V Lahovicích jsou zaplaveny supermarkety zahraničních řetězců i malé prodejny," uvádí magistrátní mluvčí Tereza Králová.

Vyklidit objekt je povinností majitele, veřejná správa spolupracuje a pomáhá vždy ale pouze na osobní požádání. I kategorie poškozeného potravinového zboží se různí. Některé druhy si přímo vyžadují dohled speciálních orgánů. Ohrožení obyvatel nelze riskovat. „Jde-li o masné výrobky, musí být při hodnocení vždy přítomna veterinární správa," říká Králová. Kompetentním orgánem při tomto úkonu je Česká potravinářská inspekce, která také jako jediná může povolit otevření zasažené provozovny.

Ačkoli by měl každý dbát na základní hygienu a pokoušet si zboží co nejvíce prověřit běžně, po povodních nebezpečí nákazy smrtelných a zdraví trvale poškozujících onemocnění, jakými jsou virová hepatitida typu A, úplavice, tularemie nebo leptospiróza zásadně stoupá.

Jak se proti nákaze chránit?

Prevencí a přímo hlavní zásadou je pečlivé a časté mytí rukou po jakémkoli styku s povrchy, které byly nebo mohly být v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, tedy podezřele vypadající zboží raději v obchodech nebrat. Stejná obezřetnost musí panovat i před přípravou jídla, před kouřením, po užití toalet nebo před dotýkáním se obličeje.

„V souvislosti s hrozbou šíření nemocí v důsledku povodní bychom vedle dodržování hygienických předpisů lidem doporučovali především posilovat imunitu a také játra. Ke správnému fungování imunitního systému přispívá například kombinace zinku a vitaminu C," uvádí na téma nejprostší a nejdostupnější prevence farmakoložka Klara Minczinger.

Pro skladování potravin je rozhodující:

• Teplota skladovacích prostor

• Vlhkost a čistota ovzduší

• Čistota vybavení

• Možnost větrání skladu

Všechny čtyři základní body pravidel hygieny skladování potravin jsou v důsledku povodně porušeny. Pokud obchodník přesto pustí takto zasažené zboží na trh zákazníkům, ohrožuje jejich zdraví.