Z dotace magistrátu se mají zaplatit hlavně pronájmy Obecního domu, Paláce Žofín, Kongresového paláce a části Staroměstského náměstí. Právě na těchto místech se bude akce odehrávat, a to s volným vstupem na všechny akce. Pronájem zmíněných prostor zařizuje společnost Miki Travel, jejímž dlouholetým jednatelem je poslanec Tomio Okamura (SPD).

Zastupitelka Monika Krobová Hášová.
Piráti kritizují „trafiku“ pro zastupitelku ČSSD

Návrh na účelovou dotaci předložil radní Wolf 

Podle opozičního pražského zastupitele Václava Novotného (TOP09) je Okamurova zprostředkovatelská role zbytečná. „Je absurdní, že město posílá dotaci soukromé firmě, která za peníze pronajme prostory, jež z větší části patří městu," řekl Novotný. Z řad opozičních zastupitelů zazněl i názor, že by Praha neměla využívat služby politika s otevřeně xenofobními postoji.

Návrh na účelovou dotaci předložil radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL). Ten upozornil, že firmu Miki Travel vybrala jako spolupořadatele japonská strana. „Ta podpora má jednoznačně smysl. Počty návštěvníků Prahy z Japonska v posledních letech klesají a početná účast japonských umělců i podnikatelů na akci zviditelní nejen Japonsko u nás, ale i obráceně," uvedl.

Přímou finanční podporu magistrátu na takové účely navíc podle něj současná pravidla ani neumožňují a účast Miki travel je tak nezbytná. To zdůraznil pro Pražský deník i Tomio Okamura: „Já jsem se přímé účasti bránil, ale naši firmu vybrali Japonci a Praha si ten pronájem nemůže zorganizovat sama. My z dotace nemáme ani korunovou provizi. A navíc bych chtěl připomenout, že v Miki Travel nemám žádný majetkový podíl," dodal.