Podle sčítání lidu z roku 2011 žije v Praze 5,46 procenta lidí, kteří se přihlásili k národnostní menšině, zastoupené v Radě vlády pro národnostní menšiny. Ve výboru tak bude zástupce Bulharů, Rusů, Maďarů, Němců, Poláků, Romů, Rusínů, Řeků, Slováků, Srbů, Ukrajinců a zástupce židovské komunity.

Podle důvodové zprávy k usnesení zastupitelstva zatím nebylo možné zajistit nominaci kandidátů z chorvatské, běloruské a vietnamské menšiny. Pokud projeví zájem, budou také moci být do výboru jmenováni.

„Myslím si, že je problém, že ve výboru nebude zástupce vietnamské menšiny. Téměř vylučuji, že by s nimi nebylo možné dosáhnout dohody o jejich zastoupení," komentoval situaci zastupitel Václav Novotný (TOP 09).

Podle něj by bylo lepší usnesení stáhnout a schválit ho, až budou ve výboru všichni zástupci. Podle zastupitele Petra Štěpánka (SZ/Trojkoalice) je ale zbytečné, aby výbor už nezačal fungovat v současném složení. Výbor povede zastupitel Lukáš Kaucký (ČSSD).

Nejvíce je Ukrajinců

V Praze a okolí žije přibližně polovina všech cizinců v zemi a jejich podíl na celkovém počtu obyvatel je nejvyšší. Důvodem je dostatek pracovních příležitostí i bydlení. Nejvíc je v Praze i celém Česku Ukrajinců, následují Slováci a Vietnamci. Aktuálně v samotné Praze dlouhodobě či trvale žije bezmála 168 tisíc cizinců.

Čtěte také: Prahu loni navštívilo přes šest milionů turistů. Více než v roce 2013