„Žádost byla podána, od usnesení zastupitelského klubu se totiž nic nezměnilo," řekla zastupitelka Naděžda Priečinská (TOP 09). Klub na svém zasedání 2. března přijal usnesení, kdy Klímu vyzval k odstoupení. "Důvodem rozhodnutí klubu je dlouhodobá nespokojenost s výkonem funkce starosty a způsobem komunikace v rámci úřadu městské části Praha 5," uvedli zastupitelé.

Klíma se poprvé stal starostou v roce 2010

Pod žádost o mimořádné jednání se podepsalo 17 z 45 zastupitelů Prahy 5. Mezi nimi jsou i místostarostové či radní. Součástí žádosti je návrh programu jednání, který obsahuje pět bodů - druhým je odvolání starosty Klímy a třetím pak volba nového starosty. Údajně by se jím měl stát dosavadní radní Pavel Richter (TOP 09).

Starostou se Klína poprvé stal v roce 2010. Volební období ale nedokončil a byl odvolán. Po volbách v roce 2014 se do funkce vrátil, když jej zvolila tehdejší koalice TOP 09, Zelení, KDU-ČSL a ČSSD. Ta se ale rozpadla a Klíma se svou TOP 09 sestavil novou koalici s ANO, ODS a Demokraty Jana Kasla.

Volby v Praze 5 vyhrálo v roce 2014 ANO se ziskem 18,29 procenta hlasů. Druhá skončila TOP 09 a třetí SZ. Následují ODS, ČSSD, koalice KDU-ČSL a nezávislých, Patrioti - Volba pro Prahu 5 s Demokraty Jana Kasla a Česká pirátská strana.