Důvodem jsou zvyšující se nároky na technickou infrastrukturu a dopravu, protože lokalita je mimo dosah MHD.

Zastupitelé také zamítli návrh změny územního plánu, která by umožnila, aby stavby v tržnici v Lipencích zůstaly v areálu natrvalo. Budovy tržnice nadále zůstanou dočasnými stavbami, leží totiž v záplavové zóně. Stavby tak mohou být za daných okolností strženy.

Navíc komunikace, která k tržnici vede, je v územním plánu vedena jako územní rezerva. Kromě změny plánu pro areál tržnice by tak město muselo zpracovat i další změnu pro tuto komunikaci, která je ale také v záplavové zóně.

Místo budov park

V oblasti od soutoku Vltavy s Berounkou by pak navíc měl vzniknout nový příměstský park, s jehož vznikem souhlasily všechny okolní městské části a který by měl zahrnovat i území tržnice. Umístění tržnice je proto v této lokalitě nekoncepční, píše se v dokumentu.

Vlastníci budov, které jsou používány například jako sklady zeleniny, už v minulosti neúspěšně usilovali o to, aby se stavby staly trvalými.

Návrh odmítli pražští radní například v lednu 2003, kdy uvedli, že jsou postaveny v rozporu s územním plánem, a navíc se nacházejí v záplavovém území.