Za první půlrok tak utratili 680 tisíc korun, částka ale zatím není konečná. „Některé cesty ještě nebyly účetně uzavřeny, proto se později může výsledná částka lišit," upozorňuje mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Náplní cest bývají jednání s představiteli jiných evropských metropolí, konference, veletrhy, získávání informací a zkušeností s různými úspěšnými projekty jiných měst, ale i reprezentační a společenské akce.

Je však otázkou, zda jsou všechny cesty přínosné. Například není zřejmé, jaký význam pro město měla účast tří členů rady hlavního města včetně primátorky Adriany Krnáčové (ANO) na Českém plesu v Bruselu, který městskou kasu vyšel na 45 tisíc korun.

Právě primátorka letos cestovala do zahraniční nejčastěji. Během první poloviny roku primátorka navštívila celkem pětkrát belgický Brusel a dále například Cannes, Ženevu, Paříž, Berlín nebo Hamburk.

V červnu se pak společně s náměstkem pro dopravu Petrem Dolínkem (ČSSD) a předsedkyní zastupitelského výboru pro kulturu Eliškou Kaplický Fuchsovou (ANO) vypravila na festival Dny Prahy do amerického Chicaga, který se uskutečnil u příležitosti 25. výročí navázání partnerství obou měst. Cesta vyšla na více než 280 tisíc korun.

„Jsem přesvědčena, že se toto partnerství bude i nadále rozvíjet ku prospěchu občanů obou měst. Dny Prahy v Chicagu připomínají 25. výročí partnerství a měly by nabídnout výběr toho nejzajímavějšího z rozmanité kulturní nabídky současné pražské kulturní scény a také představit obchodně-ekonomické příležitosti, které naše krásné hlavní město nabízí," naznačila primátorka, co bylo účelem cesty za oceán.

Do Asie jako součást české vlády

V podobném složení jen bez náměstka Dolínka, kterého nahradil jeho stranický kolega a předseda zastupitelského finančního výboru Miroslav Ludvík, vyrazila v březnu reprezentace hlavního města také na tři dny do francouzského Cannes. Na setkání lídrů významných měst Mayors' Think Tank & Mayors' Lunch propagovali Prahu za 163 tisíc korun.

Na téměř 50 tisíc korun pak přišla dubnová návštěva náměstka primátorky Petra Dolínka a radní pro školství a sociální politiku Ireny Ropkové (ČSSD) až v daleké Šanghaji. Do Číny vyrazili jako součást vládní delegace na mezinárodní technologický veletrh The 3rd China (Shanghai) International Technology Fair.

Podle magistrátu se oficiální návštěva delegace v Šanghaji uskutečnila na přímé pozvání zdejšího starosty. Toto město totiž v nedávné době vyjádřilo zájem posílit svou spolupráci s Prahou a podepsat "Dohodu o záměru navázání vztahu partnerských měst, na jejímž základě bude možné realizovat konkrétní společné projekty vedoucí k uzavření formálního partnerství mezi oběma městy."

Na dalších zahraničních cestách pak například náměstek Petr Dolínek jednal se zástupci vídeňského dopravního podniku o problémech v oblasti městské hromadné dopravy, zastupitel Ondřej Profant (Piráti) se zase v Londýně účastnil konference Transport Ticketing 2015, kde se zajímal o digitalizaci v dopravním systému a o užívání digitálních jízdenek.

Do Drážďan zamířilo pět zastupitelů

Vůbec největší delegace vyrazila 22. června do Drážďan. Členové zastupitelského výboru pro dopravu ve složení Jarmila Bendová (ANO), Ondřej Mirovský (SZ), Petr Šimůnek (KSČM), Ondřej Profant a Karel Březina (ČSSD) se v Německu seznamovali s Integrovaným dopravním systémem, město to stálo 27 tisíc korun.

Zatím poslední cestu do zahraničí absolvoval na konci června předseda zastupitelského výboru pro sport a volný čas Antonín Lébl (ANO), který v Bruselu jednal o zajištění projektu Praha Evropské hlavní město sportu 2016.

Během září by měla Adriana Krnáčová a Eliška Kaplický Fuchsová ještě společně vyrazit na Dny Prahy do Kodaně a následně do Dublinu. O měsíc později má primátorka společně s Petrem Dolínkem v plánu setkání se starostou gruzínského hlavního města Tbilisi.

Že by ale zástupcům metropole došly na cestování finance, zatím nehrozí. „Co se týká rozpočtu na rok 2015 na zahraniční pracovní cesty, tento byl schválen na 4 miliony korun na celý rok a na všechny zahraniční služební cesty včetně cest zaměstnanců magistrátu," sdělil Pražskému deníku mluvčí Vít Hofman.

Před třemi lety byl rozpočet ještě vyšší

V porovnání s předchozími vládami magistrátu je ale letošní rok na služební cesty do zahraničí ještě podprůměrný. Například v roce 2011 vyjeli zastupitelé na 25 zahraničních cest a jejich útrata se vyšplhala na pět milionů korun, o rok později to bylo ještě o 500 tisíc korun víc.

Veškeré zahraniční cesty zastupitelů schvaluje rada hlavního města. Vyjet může kdokoliv ze zastupitelů, pokud cestu rada schválí. Množství cest je omezeno schváleným rozpočtem. Délka zahraniční cesty je většinou dva až tři dny. Nejdelší letošní cesta zatím byla pětidenní návštěva Chicaga. Nejčastějšími destinacemi jsou evropské metropole.

Kam letos zastupitelé míří do zahraničí?Vídeň, Brusel, Hamburk, Drážďany, Milán, Paříž, Chicago, Cannes, Šanghaj, Londýn, Ženeva, Frankfurt, Berlín, Kodaň, Dublin, Tbilisi