„Běžci či lidé na procházce tu mohou zahlédnout srnky, bažanty, zajíce, vzácného roháče obecného, roste tu i chráněná orchidej okrotice bílá," popisuje jedna z místních obyvatelek, architektka Dagmar Šormová.

Přestože kopec spadá do přírodního parku Košíře-Motol, kde se podle zákona nesmí stavět, brousí si na něho zuby developeři. Už několikrát se snažili o změnu územního plánu, aby mohli začít v lokalitě stavět. A na posledním jednání zastupitelstva tento čtvrtek se jim to podařilo. Už podruhé. Pražští zastupitelé odmítli revokovat své předchozí usnesení. Pokud by byla změna schválena, ze zelených pozemků by se staly stavební parcely.

Co bude město s Vidoulí dělat

Vlastníci pozemků v západní části lokality Vidoule by chtěli jejich část zastavět bytovkami a na části vybudovat sportoviště. Majitelé se spojili se společností B+3 Real, kterou vlastní rovným dílem společnosti Rodop a Finep. Zhruba na dvacetihektarovém pozemku by tak mohlo vyrůst několik desítek domů, nové cesty, ale i víceúčelové sportovní haly. Developeři tvrdí, že lokalita je zanedbaná a scházejí se tam narkomani a bezdomovci.

„Není to o tom, že se začne stavět, ale je to o tom, že IPR (Institut plánování a rozvoje města pozn.red.) připraví koncepci, jak s lokalitou nakládat. Do různých částí Prahy se za těch 25 let investovalo, byly součástí dotačních programů, ale Vidoule pustne, protože do ní nikdo nedal ani korunu. Je tedy potřeba, aby město řeklo, co chce s Vidoulí dělat. Pro majitelé pozemků je nejdůležitější, že se o Vidouli hovoří a lidé jí věnují pozornost," vyjádřil se Zdeněk Soudný, konzultant společnosti Finep.

Developeři okusují zelené lokality

Návrhy na zástavbu Vidoule se objevily již před několika lety. Snaha o změnu územního plánu se týkala využití západní i východní části stolové hory. Pozemky na východní straně patří developerské firmě Ekospol, na západní pak restituentům. Záměrem Ekospolu bylo vybudovat parcely pro vily a rodinné domy s velkými zahradami. To se nezdařilo.

Nyní se o druhou část kopce opět zajímají developeři. A o něco úspěšněji. Pořizování změny územního plánu týkající se části přírodního parku Košíře-Motol schválilo zastupitelstvo hlasy TOP 09 i spoluvládnoucí ČSSD. Navzdory negativnímu stanovisku městské části Prahy 5 a přes odpor místních.

Podle lídra pražské ČSSD Miroslava Ludvíka ale byli zastupitelé podvedeni peticí s falešnými podpisy, i proto prý zastavení změny tento čtvrtek navrhl. Na posledním zastupitelstvu před komunálními volbami předložil materiál na zastavení příprav změny.

„Měli bychom si uvědomit, že Vidoule je případ jako Prokopské údolí, kdy developeři postupně okusují a požírají zelené lokality. Finanční zisk jednoho developera je devastující pro desetitisíce lidí," řekl zastupitel.

Vidoule čistí město

Primátor Tomáš Hudeček se už několikrát v minulosti vyjádřil, že výstavbu na Vidouli podpořit nechce, přesto stojí v čele rady, která ji schválila a následně i nechala odsouhlasit zastupitelstvem. „Projednávání změny neznamená, že se na hoře bude stavět. Potřebujeme vést diskusi o Vidouli a zvážit všechny argumenty pro její další využití," uvedl primátor.

Místní ale mají o plánované výstavbě vcelku jasno.

„Po celém okolí Vidoule i na sousední Waltrovce jsou obrovské plochy určené k zastavění, takže nelze argumentovat, že je to území, které je třeba zastavět. Výstavbu zapovídá i právní předpis, protože dnes je Vidoule nezastavitelné území, a když ho chcete změnit na zastavitelné, tak musíte zdůvodnit, proč je to nezbytně nutné. Navíc zásady územního rozvoje, což je nadsazený stupeň dokumentace k územnímu plánu jednoznačně říká, že území má rekreační funkci a že je potřeba ji zachovat," argumentuje další z místních, Jan Formánek.

On i jeho sousedi se obávají, že by brzy přišli o veškerou zelenou plochu. „Bojíme se, že když se jednou změna schválí a začne se stavět, tak se bude postupně zastavovat celá Vidoule. Navíc tam proudí čerstvý vítr, který pomáhá od znečištění celé Praze," upozorňuje Markéta Fleglová ze spolku Košířská cibulačka. Naráží na skutečnost, že stolová hora je jedním z nejvyšších kopců v Praze a stojí v cestě západnímu proudění větru, který svou cirkulací přirozeně město čistí.