Štvanice pak bude až do večera patřit kulturnímu programu, ale také workshopům a diskusím se zástupci politických stran. Podporu hlasitě prezentují třeba Piráti, kteří ve čtvrtek dokonce představili vlastní návrh na legalizaci. Vedle Tomáše Vymazala právě z České pirátské strany nemají při debatě začínající v 15.30 chybět Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), Filip Humplík (ODS) a Jan Trnka (Zelení).

Marihuana. Ilustrační foto.
Léčebné konopí se bude od února zřejmě dovážet, může být dražší

Kontrolovat a zdanit

Místopředseda Pirátů a pražský zastupitel Jakub Michálek Deníku sdělil, že aktuální aktivity souvisejí nejen se sobotní akcí v centru Prahy, ale navazují i na facebookové vyjádření šéfa ANO a ministra financí Andreje Babiše, který se k legalizaci konopí přihlásil. „Máme obavy, že zde bude tlak na monopolizaci průmyslu," poznamenal Michálek. Piráti chtějí prosazovat reformu, která by konopí legalizovala – a současně regulovala (s tím, že by bylo povoleno jak domácí pěstování, tak prodej koncesovanými podnikateli) i zdanila.

„Přinese to zvýšení bezpečnosti, ale také více než 3,2 miliardy korun, které se vyberou na daních. Dojde ke snížení výdajů spojených s neúčinnou represí. Konopí už se nebude prodávat na ulici, kde k němu mají přístup děti. Předpokladem úspěšné regulace návykových látek je také maximální omezení reklamy," plánuje Michálek možný vývoj. „Stávající legislativní úpravu považujeme za očividně nefunkční," poznamenal.

Podobně hovoří i Jakub Chudomel z terapeutické komunity neziskové organizace Sananim. Legalizací – ovšem za pevně, jasně a vymahatelně stanovených podmínek (zejména věk od 18 let) – lze nad užíváním marihuany i dalších konopných produktů získat kontrolu. „Dnes jsou tyto látky a jejich užívání u nás velmi rozšířené, ale zcela bez kontroly," varuje. Mimochodem – mezi dvacetiletými má zkušenost s marihuanou (a to zpravidla nikoli ojedinělou) více než polovina populace.

Cyklista. Ilustrační foto.
Piráti požadují větší podporu cyklistice v Praze

Hledat poučení v cizině

S tím, že tvrdá válka proti drogám selhává, souhlasí i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Je tak třeba hovořit o tom, co dál. Spíš než politici by ovšem podle Vobořila měli debatovat odborníci. „Známe spoustu zkušeností z celého světa, pojďme vést diskusi o vhodném řešení," vybízí národní protidrogový koordinátor. S dodatkem, že je na místě bavit se i o legálních drogách; hlavně o alkoholu.

Obavy jsou prý zbytečné

Spolek Legalizace.cz, který sobotní akci Million Marihuana March pořádá, nicméně chce oslovit právě politiky. Přesvědčit je, aby přehodnotili podobu zákona o omamných látkách, který uživatele konopí kriminalizuje. Předseda spolku Robert Veverka zdůrazňuje, že současná podoba zákona neodpovídá společenské situaci – a vede nejen k nesmyslným postihům občanů ze strany policie, ale také k rozvoji černého trhu a nemalým výdajům ze státního rozpočtu.

Na hraně zákona podle jeho slov balancují i nemocní trpící třeba roztroušenou sklerózou, rakovinou či Alzheimerovou chorobou, kterým marihuana přináší úlevu – navzdory schválení léčebného využití konopí jsou většinou nuceni zásobovat se ilegálně. „Vysoký zájem o možnost samopěstování ukazuje i ohlas kampaně Semínka seniorům," zdůraznil Veverka.

Ilustrační foto.
Lidem s Parkinsonem podle pacientské organizace pomáhá tanec

Mediální spolupracovnice Barbora Bláhová zdůrazňuje, že se není čeho bát. „Statistiky ze zemí, kde je konopí legální, ukazují, že se nezvyšuje ani počet mladistvých uživatelů, ani nedochází k obávanému nárůstu kriminality; navíc se na základě osvěty a kontroly kvality konopí účinně snižují rizika jeho užívání," shrnula, jak zastánci legalizace vidí zahraniční zkušenosti.

Totožné informace má i Chudomel ze Sananimu. „A regulace trhu s konopím může navíc významně přispět do státní pokladny, jak ukazují například výsledky z Colorada," dodala Bláhová. Pirát Michálek právě k Coloradu doplnil, že tam legalizace konopí vytvořila 18 tisíc nových pracovních míst.

Dekriminalizace není všechno

S hodnocením těchto zkušeností by ovšem byl protidrogový koordinátor Vobořil opatrnější. K Coloradu uvedl, že po vítězném referendu o legalizaci se tam opravdu vybralo na daních víc z konopí než z alkoholu – avšak trochu se zvedl počet mladých uživatelů.

I Holanďané, kteří prý nechtěli, aby si mladý člověk kupoval cannabis ze stejné ruky jako heroin, a pro legalizaci se rozhodli už před desetiletími, sice zprvu zaznamenali nárůst zájmu mezi mladými – ovšem vývoj ukázal, že přece jen šlo o krok správným směrem. Zvlášť když legalizaci doplnila masivní prevence! Postupně se konopí stalo něčím, co už tolik neláká; co už není tolik zajímavé. „Dnes tam mají počet uživatelů proti nám tak na polovičce," řekl Deníku Vobořil.

Zelenina. Ilustrační foto.
V komunitních zahradách lidé pěstují zeleninu i vztahy

Pozoruhodné zkušenosti nabízí podle něj třeba Uruguay v Jižní Americe. Lidé starší 21 let, kteří se ke konopí chtějí dostat, se musí zaregistrovat – a pak smějí vypěstovat tři rostliny za rok. Nebo mohou své tři kytky pěstovat společně v rámci klubů o maximálně 40 členech.

„Každá rostlina je načipovaná a pěstitelé musí garantovat, že jsou určeny pro vlastní potřebu a že se k nim nedostanou děti," připomněl v pátek Vobořil. V hlavním městě Montevideu, které ve velkém zásobovaly pašerácké gangy, lze také nakoupit v licencovaných obchodech. Ty monopolně zásobuje stát produkcí z oplocených farem, kde se konopí pěstuje pod dohledem univerzity. S teprve dvouletými zkušenostmi je ovšem podle Vobořila zatím předčasné hovořit o tom, zda je tento krok efektivní.

Zajímat se i o další drogy

Jakub Chudomel míní, že i u nás je čas na změnu. Jestliže dnes konopné drogy užívají statisíce občanů, kteří tím porušují zákon, je zřejmé, že dekriminalizací užívání by došlo k výraznému snížení počtu páchání přestupků. „Neznamená to však, že užívání konopných drog je bez rizika. Pořád jde o drogu s řadou rizik," zdůraznil. S protidrogovým koordinátorem Vobořilem se shodne, že přehlíženou legální drogou je u nás alkohol, který je obecně daleko rizikovější než konopné drogy.

Ilustrační foto.
Kauzu alkoholu u stejného školáka řešili strážníci dvakrát během dvou dnů

Chudomel ovšem nezůstává jen u konopí. „V podobné logice lze nazírat restriktivní zákaz užívání všech nelegálních drog. Jejich striktním zákazem vytváříme prostor pro mafiánské struktury, zbavujeme se možnosti nastavení a vymáhání kontroly jejich užívání," připomněl, jak vidí souvislosti aktuální protidrogové politiky.

Tahle slova člověka snažícího se pomáhat drogově závislým, kteří chtějí svůj život změnit, vycházejí z poznání zmiňovaného i koordinátorem Vobořilem, že „válka proti drogám" selhala: nevede ke snížení počtu jejich uživatelů, avšak přináší s sebou mnoho negativních společenských jevů. A tohle, prosím, není jen nějakým ojedinělým názorem nebo tvrzením pesimisty. Jak Chudomel připomněl, tato konstatování jsou v souladu s výsledkem jednání UNGASS 2016 v New Yorku, zvláštního zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů k otázce drog.