Kdy se konečně otevřou garáže u Blanky? Ptají se už měsíce lidé z Prahy 6 a 7. „Každý večer hledám místo na parkování. Zbytečně. Přitom mají přibýt stovky stání pro Leteňáky," zlobí se například Lenka Moučková ze sedmičky. Nejen ona se musí obrnit ještě větší trpělivostí. Otevření garáží se poněkolikáté odsouvá. Už nyní je totiž jasné, že slibované jaro je passé.

Čtěte také: Praha a Roztoky nechají vypracovat studii stavby parkoviště P+R 

Město začalo hledat provozovatele parkoviště 

Důvody jsou zarážející. „V garážích pod Letnou byla zjištěna nedostatečná kapacita vzduchotechniky. Dodavatelem techniky byla společnost ČKD Praha DIZ, která je ale nyní v insolvenci," uvedl pro Pražský deník mluvčí magistrátu Vít Hofman. Vedení Prahy tak hledá novou firmu, která problémy vyřeší.

Současně město začalo teprve hledat provozovatele parkoviště. Toho prý vybere do června. Stání pod zemí se tak otevřou snad během léta. Ještě déle si na nová místa počkají lidé v Dejvicích. Podle magistrátu nejsou garáže u Prašného mostu dodělané.

Na kolik dodělání garáží vyjde, není jasné

Město nyní hledá zhotovitele zbylých prací a následně vyhlásí výběrové řízení na provozovatele. Vše by mělo být podle Hofmana vyřešeno do konce letošního roku. Na kolik dodělání garáží vyjde, není jasné. Třeba na Letné by podle odhadu místostarosty Prahy 7 Ondřeje Mirovského (Zelení) mohlo vyjít na několik milionů korun.

Městské části: posunutí otvíračky se nám nelíbí

Praha 6 a 7 nevítají další odložení příliš radostně. Dlouhodobě totiž řeší problém s nedostatkem parkovacích míst. „Je pro nás důležité, aby se garáž co nejdříve otevřela. Když jsem nastupoval do funkce na sedmičce, bylo mi řečeno, že bude k dispozici ještě před otevřením tunelu," řekl Mirovský. Radnice navíc plánuje, že na Letné letos vysadí poblíž Blanky sedm stromů, které nahradí stejný počet parkovacích míst. Místní parkoviště bude čítat celkem 850 stání, přes 300 z nich má pak připadnout městské části.

Úbytek parkovacích stání naopak zatím neplánují v Praze 6. Přesto už lačně vyhlížejí otevření podzemního parkoviště u Prašného mostu, které nabídne celkem 350 míst. „Garáž je pro nás důležitá. Může pomoci situaci na ulicích," sdělil Pražskému deníku mluvčí šestky Martin Churavý.

Čtěte také: Přespolní už nebudou zabírat místa Pražanům

Parkoviště měla sloužit i návštěvníkům metropole 

Vedení Prahy si chce také ověřit, zda budou mít lidé zájem o pronájem parkovacích stání za méně než tisíc korun měsíčně, nebo budou nadále platit 1200 korun ročně za stání v modrých zónách. V nich však nemají místo nikdy garantované.

Více než tisícovka míst u tunelového komplexu zeje už přes rok prázdnotou. Vedle rezidentů by měla parkoviště sloužit návštěvníkům metropole nebo úředníkům z ministerstva obrany a Správy Pražského hradu.