V pátek večer totiž anonym rozeslal do médií dopis, kde oznamuje, že na Klinice je umístěna výbušnina. Policie okamžitě zareagovala, objekt vyklidila a zkontrolovala. Když nic nenašla, kliniku předala zástupcům ÚZSVM, nikoli však aktivistům, kteří zde dosud zůstávali, přestože jim výpůjčka od majitele skončila už v březnu.

Ještě ten samý den se ale před žižkovskou budovu shromáždila stovka podporovatelů iniciativy a někteří vnikli zpět dovnitř. Policie ještě v noci akci ukončila a umožnila aktivistům pohodlný přístup. Podle mluvčího policie Tomáše Hulana ÚZSVM policii o zásah nepožádal, ta proto nyní především pátrá po autorovi výhružného dopisu kvůli šíření poplašné zprávy.

Členové sociálního centra ale přesto tvrdí, že zásah policie proti nim byl protiprávní, protože soud ve sporu s ÚZSVM ještě nerozhodl o platnosti smlouvy o pronájmu.

Majitel kliniky ale naopak považuje jednání aktivistů za nezákonné. „Klinika, stejně jako každý jiný, musí dodržovat všechny právní předpisy," sdělil mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Aktivisté hájí vniknutí do budovy

Nyní sociální centrum znovu žije svým životem, jeho členové ale ví, že problémy pro ně mohou nastat kdykoliv znovu. „Klinika dál funguje, program jede podle plánu. Pro nás je teď důležité mít dobré vztahy se sousedy z okolí, protože rozumíme tomu, že potyčky a policejní manévry před jejich domy se jim nelíbí," řekl Michael, který se podílí na aktivitách iniciativy.

Klinika se zároveň snaží obhájit své vniknutí do budovy, za které se na ni snesla kritika. „Dům obýváme minimálně legitimně a děláme tady něco, čeho stát není schopen, který se o objekt nestará. Naše vyjednávací pozice by se zhoršila minimálně tím, že bychom v domě nebyli," tvrdil člen Kliniky Jakub Ort.

„To, že se nám podařilo do Kliniky vrátit, je možná pro hodně lidí nestandardní, ale myslím, že je důležité umět sáhnout i k těmto metodám. Nikomu jsme ale nepůsobili násilí ani škodu, ale spíše jsme se zachovali duchapřítomně a správně," dodal.

Příští dny budou přitom pro osud bývalé kliniky klíčové, už v úterý totiž budou pražští radní jednat o koupi budovy od státu. Obchod se má uskutečnit na základě nové koaliční smlouvy mezi vládnoucími ANO, Trojkoalice a ČSSD, kam ji prosadila Strana zelených, člen Trojkoalice. Předseda zelených Matěj Stropnický patří mezi podporovatele této iniciativy. Naopak vedení radnice Prahy 3, kde objekt leží, aktivisty na svém území nechce.

Klinika zažila útok už v únoru

Centrum zahájilo činnost v prosinci 2014, kdy prázdnou budovu někdejší polikliniky v Jeseniově ulici obsadili aktivisté, vyklidili ji a bez povolení v ní několik dní provozovali sociální centrum.

O dva měsíce později budovu získali od majetkového úřadu k bezplatné výpůjčce a svépomocí ji opravili. V centru se mimo jiné pořádaly přednášky, promítání či koncerty, později centrum spustilo rozsáhlou sbírku oblečení pro uprchlíky.

Situace se poté vyostřila a začátkem letošního února na Kliniku zaútočili maskovaní pachatelé ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Na podporu centra v minulosti opakovaně demonstrovaly stovky lidí. Začátkem března Klinice vypršela smlouva, kterou majetkový úřad neprodloužil.

Žižkovská klinika- areál bývalé polikliniky v Jeseniově ulici v Praze 3

- aktivisté objekt obsadili v listopadu roku 2014

- v březnu 2015 se dohodli s ÚZSVM na roční výpůjčce

- na podzim roku 2015 spouští iniciativa sbírku věcí pro uprchlíky

- i po konci pronájmu aktivisté na místě stále zůstávají

- koalice na magistrátu v dubnu 2015 zařadila do koaliční smlouvy závazek na koupi budovy

- v úterý 24. května budou pražští radní jednat o nákupu bývalé kliniky od státu

Čtěte také: Po ohlášené bombě vyklidila a hlídá Kliniku policie