Zeman ve čtvrtek v projevu na Žofínském fóru řekl, že vidí jisté podobnosti mezi pojmem omezené suverenity, což byla součást doktríny komunistického vůdce Sovětského svazu Leonida Brežněva, a pojmem sdílené suverenity, kterou prosazuje Evropská unie. Zdůraznil, že vidí podobnosti, nikoli totožnosti.

Jednání ČSSD a programová konference 17.června v pražském Slovanském domě.
Zaorálek chce překopat volební kampaň ČSSD

Srovnání s Varšavským paktem jsou nesmysly 

„Navrhuji zeptat se lidí, kteří zažili dobu Varšavského paktu, zda se jim tehdejší život zdá stejný jako dnes. Jsem si jistý, jaká by byla odpověď. I při velmi vyhrocené politické debatě by se člověk měl vyvarovat takových poznámek," uvedl německý ministr zahraničí.

Zaorálek řekl, že si výrok, který by srovnával EU s Varšavskou smlouvou či brežněvovským režimem nevybavuje. „Kdyby to opravdu někdo říkal - hypoteticky, je to absolutní nesmysl a musel bych to odmítnout. Srovnání s Varšavským paktem jsou nesmysly, v této zemi je na tom snad jednoznačná shoda," uvedl šéf české diplomacie. Žofínské fórum se konalo pod názvem Český národní zájem. Zeman na něm zopakoval, že je pro vypsání referenda o vystoupení z EU. Sám by při něm prý hlasoval proti opuštění sedmadvacítky.