Podle starosty Zdeňka Richtera (ODS) bude podíl městské části podle konečné ceny zakázky asi 3,5 milionu korun. Převážná část parku je součástí přírodní památky Počernický rybník. Úpravy čekají bývalou zámeckou štěpnici, která byla dříve v pronájmu zahradnictví.

„Prostor přiléhající k rozsáhlému komplexu zámeckého parku vlivem nevhodné péče ztratil potřebnou estetickou působnost i samotnou historickou hodnotu," píše se v uveřejnění. Další část parku poškodily povodně v roce 2002 i menší záplavy později, vyvráceno a polámáno bylo mnoho stromů.

V celém parku je plánovaná obnova historických cest s mostkem přes Rokytku, dřevěnými lávkami a vyhlídkou. Rekonstruovaná bude také kamenná ohradní zeď parku. Ošetření čeká zeleň, plánuje se nová výsadba a založení květnaté louky. Obnova musí být podle starosty hotová příští rok, začít má v březnu a skončit na podzim.

Památné stromy

Park v Dolních Počernicích byl založen společně s výstavbou zámečku, tedy po roce 1857. Klasicistně upravený zámeček zakoupilo v roce 1923 město a od roku 1936 zde byla ozdravovna a následně dětský domov. V zámeckém parku je přes 1000 stromů, nejstarší dosahují věku asi 250 let a mnoho z nich je vyhlášeno jako památné stromy.

Dolní Počernice získaly na úpravy okolí zámku z Evropské unie už desítky milionů korun. Přes 56 milionů korun přišlo na obnovu Počernického rybníka, dalších 19,5 milionu na likvidaci starých ekologických zátěží v parku a 11,6 milionu korun na vybudování přírodního amfiteátru.