Problém s hlučnými opilci řeší většina městských částí v hlavním městě. Praha 1 však v důsledku turistického ruchu tímto problémem trpí zřejmě nejvíce.

Řešit ho má městská vyhláška, která vyjmenovává místa, kde se v Praze nesmí alkohol na ulicích konzumovat. Do seznamu míst je zahrnuta většina území Prahy 1 včetně například Václavského náměstí či náměstí Republiky.

Zákaz by se netýkal restaurací

Podle starosty jedničky Oldřicha Lomeckého to však nestačí. Rád by proto na území pražské památkové rezervace zakázal prodej alkoholu ve večerkách po desáté hodině večer.

„Rádi bychom dosáhli zákazu volného prodeje alkoholu v lahvích ve večerkách na území pražské památkové rezervace po desáté večer. Důvodem je obrovský nárůst popíjení zejména mladistvých ze zahraničí, kteří jsou s levným alkoholem v lahvi bezprostředně koupeným v uličkách centra noční můrou těch, kteří tam bydlí," vysvětlil starosta s tím, že zákaz by se netýkal restaurací a hotelů.

Vyhlášku musí vydat magistrát 

K tomu, aby podobný zákaz začal platit, by však starosta musel získat podporu magistrátu. Právě ten totiž jako jediný může v Praze vyhlášky vydávat. A podle primátorky Adriany Krnáčové se v současnosti na žádné takové vyhlášce nepracuje.

„Osobně si ani nedokážu představit, že by v centru něco takového mělo platit. Tu situaci si ale zanalyzujeme a srovnáme Prahu s jinými, i zahraničními městy. Nemyslím si ale, že by taková regulace byla správná," uvedla pro Pražský deník primátorka.

Strážníci řeší prohřešky 

Obyvatelé první i dalších městských částí se tak v dohledné budoucnosti budou muset spokojit s vyhláškou stávající, která taxativně vymezuje místa po Praze, kde se pít nesmí. Její dodržování hlídají městští strážníci. Podle mluvčí městské policie Ireny Seifertové patří právě nedodržování tohoto zákazu mezi nejčastější prohřešky, které musí strážníci řešit.

„Problémem bývají často zahraniční turisté, kteří se ve valné většině před svým příjezdem do Prahy s platnou legislativou neseznámí. V těchto případech prioritně strážníci volí domluvy před ukládáním sankcí. V případě, že dochází k opakovanému porušování vyhlášek i po upozornění, pak na řadu přichází restrikce," uvedla mluvčí.

Problémy v dalších městkých částech 

Za prvních sedm měsíců letošního roku jen v Praze 1 řešili strážníci 996 takových přestupků. Z toho 89 vyřešili domluvou, 432 projednali v blokovém řízení a 475 oznamovali správnímu orgánu.

První městská část není jediná, která problémy s hlučnými opilci v ulicích musí řešit. Radnice si v této souvislosti stěžují na to, že vyhlášku, omezující konzumaci na veřejnosti, může změnit jen rozhodnutí zastupitelstva. Radnice tak na seznam míst se zakázaným pitím nemůžou přidávat místa podle toho, jak zrovna potřebují.

„Problém vidíme v pružnosti možnosti aktualizací a také v následné vymahatelnosti při jejich nerespektování. Slabým článkem úpravy je také ochrana mládeže před možností požívání alkoholu a tabákových výrobků, popřípadě závažnějších návykových látek," konstatovala vedoucí živnostenského odboru v Praze 12 Alena Scholzová.

Čtěte také: Praha 1 chce zákaz prodeje alkoholu ve večerních hodinách