Podle tehdejší mluvčí magistrátu Petry Hrubé se metropole o problematikou zaobírala komplexně a plánovala plošný zákaz. K výzvě se pak přidávali další zástupci městských částí v Praze.

„Jsem rád, že magistrát naší žádosti vyhověl a věřím, že se občané Prahy 8 a vlastně celé Prahy budou doma cítit více v bezpečí před nepoctivými prodejci, neboli takzvanými šmejdy," řekl předseda Komise pro bezpečnost Prahy 8 Zdeněk Nagovský.

Ačkoli zákaz většina starostů uvítala, už dříve se ozývaly hlasy, že zákaz podomního prodeje, který je namířen proti nepoctivým prodejcům, na druhou stranu výrazně komplikuje podnikání společnostem působícím v přímém prodeji. Podle Zdeňka Nagovského je rozhodnutí správné.

Platnost od dubna

„Bezpečnostní komise problém podomního prodeje a z něj plynoucích rizik otevřela již letos na jaře a snažila se za využití všech dostupných prostředků informovat občany. Konečně dostala policie zákonné důvody účinně proti podomním prodejcům zasahovat," uvedl.

Zákaz podomního prodeje bude platit na území hlavního města od 1. dubna 2016. V případě porušení tohoto zákazu hrozí prodejcům pokuta až do výše dvě tisíc korun.

Podomním prodejem se rozumí činnost, během které je v budovách bez předchozí objednávky nabízeno nebo prodáváno zboží či služby. Tyto služby a zboží jsou často velmi drahé a většinou nevalné kvality.

Prodejci často nabízejí na předražené produkty půjčky, čím mohou často starým a nemohoucím lidem velice znepříjemnit život. K tomu je prodejci tlačí zavádějící argumentací a neúplnými informacemi. Lidé se kvůli nim mnohdy dostanou do finančních problémů.