VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zájem o svatomartinskou husu roste

Praha - Zájem zákazníků o svatomartinskou husu v posledních letech každoročně roste. Restaurace na svatého Martina, tedy 11. listopadu, i v následujících dnech připraví husí menu s mladým svatomartinským vínem, které se může otevřít po 11:00 tohoto dne. V Česku se každoročně líhne kolem 200 000 housat, jejich počty v posledních letech zvolna stoupají.

4.11.2016
SDÍLEJ:

Husa. Ilustrační snímek.Foto: DENÍK

V Česku se velkochovy hus nevyskytují

Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá uvedla, že se v Česku prakticky velkochovy hus nevyskytují, chybí zde i husí jatka. Zájem u malochovatelů je před svatým Martinem velký, často mají vyprodáno.

"Zájem o husy se v posledních letech zvyšuje a pokud je nedostatek hus, tak v restauracích a stravovacích provozech je nahrazují kachnami a různými kříženci," řekla Dlouhá.

Není husa jako husa

O vzrůstajícím zájmu svědčí příprava obchodních řetězců, které letos očekávají vyšší prodeje.

"Zájem zákazníků o husy před svátkem svatého Martina každoročně stoupá. Letos předpokládáme růst prodeje tohoto sortimentu až o 30 procent proti minulému roku," řekla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Podle chovatele Zbyňka Opatrného z Husí farmy Tovačov by měli zákazníci brát v potaz to, zda je husa narychlo vykrmená krmnými směsmi za dva měsíce, nebo zda měla možnost se i proběhnout po trávě. Rychle vykrmené husy mají podle něj hmotnost po oškubání a vykuchání pod 4 kilogramy, pomalu chované až do 5 kilogramů. Prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec dodal, že u těchto hus je rozdíl v mase, ale konzument ho při správném zpracování prakticky nepozná.

Je libo klasika nebo experiment?

Klasickou úpravou husy, která se používala dříve, je podle Kubce pečení za vysokých teplot nad 200 °C, kdy se husa naplněná cibulí a jablky často podlévá. Moderní úpravou je podle něj i celonoční pečení, například v sádle, za nižších teplot mezi 80 °C a 110 °C.

"Další moderní forma úpravy je, že se husa s kořením, cibulí a jablky vloží do vakuovacího pytle a vaří se ve vodní lázni při 80°C pod dobu čtyř až pěti hodin a potom se jednotlivé porce jenom dopékají na barvu," dodal Kubec. Maso tak zůstane šťavnaté a dokonale propečené s minimálními ztrátami.

Na svatého Martina i paštika a víno

"Součástí nabídky na svatého Martina by měla být také paštika z husích jater nebo restovaná husí játra s cibulí v červeném víně. Měl by být husí kaldoun, může se využít i nádherný husí krk. Když se stáhne kůže, tak se dá naplnit drůbky a podřadnějším masem, přimíchat k tomu trochu vepřového a je to lahůdka," řekl Kubec. Jako přílohu doporučuje zelí. "Červené by mělo být doplněno jablíčky, bílé se slaninou," dodal. K huse podle něj patří knedlíky, chlupaté, bramborové nebo karlovarské. K restovaným játrům může být dobrý i restovaný brambor.

Podle státního podniku Mezinárodní testování drůbeže se letos v Česku vylíhlo 185 277 housat. Loni jich bylo skoro 209 000, téměř 38 000 z nich se vyvezlo do zahraničí. Husí maso se podle dat Státní veterinární správy dováží z evropských států, letos šlo o 836 tun celých hus. U zpracovaného masa jde podle chovatelů například o Maďarsko, Slovensko a Polsko.

Autor: Redakce / ČTK

4.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

O šikovné české ručičky je opět zájem. Opravny jsou zpět

Praha - Opravny a opravárny zažívají velký návrat. Recyklace odpadů se stala pro lidi přirozeností, nyní začínají přemýšlet, jak množství odpadu minimalizovat. Vyhledáním opraváře šetří nejen přírodu, ale někdy i peníze. 

Nad Havlem chtěli lidé budku u zastávky, jejich úsilí mělo úspěch

Praha – Neúnavná občanská iniciativa může slavit úspěchy. Ve Staré Krči se právě díky úsilí místních podařilo prosadit zřízení nového přístřešku u autobusové zastávky Nad Havlem. Radní Prahy 4 pro oblast územního rozvoje Alžběta Rejchrtová (Trojkoalice/Zelení) v té souvislosti ocenila roli aktivních občanů v čele s Vladimírem Hroudou.

Dle očekávání: Karel Srp v radě ÚSTR nezasedne. Kvůli členství v KSČ

Dlouholetý předseda Jazzové sekce Karel Srp se podle očekávání nestal členem Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Senát dnes vzal na vědomí stanovisko své volební komise, že Srp jako bývalý člen předlistopadové komunistické strany nesplňuje zákonnou podmínku spolehlivosti. O Srpově nominaci do rady tak horní komora ani nerozhodovala. Srp se jednání Senátu nezúčastnil.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení