Nemám už vůbec nic. Zbyl mi jen batoh a provaz. S touto větou kontaktoval pracovníky občanské poradny muž, který se nedokázal vymanit ze svých dluhů. „Splátky půjček řešil tím, že si znovu a znovu půjčoval od věřitelů peníze,“ popsal včera Deníku smutný příběh Hynek Kalvoda, ředitel Asociace občanských poraden.

V hlavním městě rostou počty lidí, kteří přestávají své dluhy zvládat. Na pomoc odborníků se jen v prvním pololetí letošního roku obrátilo asi 560 klientů. Pro srovnání: v loňském roce řešili poradci celkem 800 případů.

Nejčastěji dluží lidé do sta tisíc

Pražský magistrát už nechal natisknout letáky a plakáty, které upozorňují občany, aby si nechali zpracovat rozbor finanční situace, než si vezmou půjčku. Typický klient pro radu přichází, až když jej shánějí exekutoři.

„Jsou to většinou lidé z nižší sociální třídy a jejich zadlužení se pohybuje do sta tisíc korun. Za půjčené peníze si většinou pořizují elektroniku, domácí spotřebiče nebo jezdí na dovolenou. Většinu klientů tvoří ženy ve věku kolem jednačtyřiceti let,“ popsal Kalvoda s tím, že výjimečný ale není ani případ člověka, který dlužil milion a půl korun na hypotéce.

Nepůjčujte si na dárky

Podle radního pro sociální oblast Jiřího Janečka (ODS) vzrůstá zadluženost Pražanů i s blížícími se vánočními svátky. „Lidé pořizují svým blízkým dárky v hodnotě několika tisíc korun, a protože na takové nemají, berou si na nákup různé typy spotřebitelských úvěrů,“ zdůvodnil Janeček. Lidé pak mají problémy nejen se splácením dluhů, ale i s tím, jak zajistit běžný chod svojí rodiny.

Důsledky půjček jsou pak hrozivé. „Většina dětí v pražských dětských domovech nejsou sirotci, ale děti, o které se nemohou rodiče starat mimo jiné z finančních důvodů,“ dodal radní.

Deset rad pro lidi ve finanční tísni.

Podle Pavlíny Folovské z ČSOB není většina předlužených lidí klienty bank. „Půjčují si od známých nebo od společností, které nabízejí rychlé půjčky za velmi nevýhodných podmínek, či podléhají agresivním reklamám na půjčky,“ upřesnila Folovská.

Konkrétní pomoc

Hlavní město zahájilo v loňském roce kampaň proti zadlužování. V metropoli fungují čtyři občanské poradny, které se specializují na dluhové poradenství. Kromě toho je v Praze ještě devět manželských a rodinných poraden.

A jak vypadá konkrétní pomoc klientům, kteří zavítají do dluhové poradny? Před několika týdny se na pracovníky občanské poradny obrátila zdravotní sestra. I když má stálý příjem, přesto nedokázala se svými penězi vyjít a postupně si půjčila u několika věřitelů, jak bankovních, tak nebankovních institucí. Kromě toho jí její bratr naopak dluží, a nechce poměrně vysokou částku zaplatit.

„Po pečlivém sestavení jejího osobního rozpočtu jsme ji seznámili s možností několika variant řešení, včetně občanské žaloby vůči jejímu bratrovi, možnosti oddlužení v rámci insolvenčního řízení nebo vyjednání splátkových kalendářů. Nyní bude záležet na klientce, pro jakou variantu se rozhodne. Klientovi můžeme předestřít všechny možnosti, rozhodnout se však musí sám,“ uvedl jeden z příkladů práce občanských poraden Kalvoda.

Podle Janečka by se dluhové poradenství mělo stát součástí všech pražských občanských poraden.

Kam pro radu

Křišťanova 15
130 000 Praha 3, tel.: 272 743 666
Jakubská 3
110 00 Praha 1, tel.: 222 310 110
Donovalská 1862
149 00 Praha 11
Tel./fax: 272 950 984
Rakovského 3138
143 00 Praha 12
Tel./fax: 241 770 232

Další informace zájemci najdou na webu www.financnitisen.cz.