Podle DKC provozuje v ČR takzvaný sexting, tedy například rozesílání vlastních intimních fotografií, až 15 procent dětí ve věku od osmi do 15 let. Z průzkumu také vyplývá, že ačkoliv většina dětí považuje osobní schůzku s neznámými lidmi z internetu za nebezpečnou, šlo by na ní 55 procent z nich.

Nejčastějším útokem mezi žáky je kyberšikana. Řeší ji na základních i středních školách.
Bezpečí ve školách. Jak se brání šikaně?

Na linku se mohou obracet i dospělí

„Dopad traumatizace může být velmi závažný, i když se děje v kyberprostoru. Děti nejsou na tato rizika dostatečně připravené a mohou se snadno nechat přimět k aktivitám s traumatizujícím dopadem na jejich psychiku," uvedla ředitelka Dětského krizového centra Zora Dušková.

Nová linka má poskytnout krizovou intervenci dětem ohroženým v kyberprostoru například kyberšikanou, sexuálním atakováním, nevhodnými obsahy, podpořit děti v jejich právech a informovat je o možnostech řešení rizik spojených s kyberprostorem. Na linku se mohou obracet děti i dospělí.

Václav Mertin, psycholog
Psycholog: Potomky odměňte, i když známky nejsou dle vašich představ

„Ze zkušenosti na Lince důvěry vyplývá, že ohrožení dětí v kyberprostoru představuje obrovská trápení, která mohou v závažných případech vést až k sebevraždě," uvedla vedoucí Linky důvěry DKC Hana Konečná.

Dětské krizové centrum 25 řeší nejzávažnější případy fyzického, psychického a sexuálního násilí na dětech. Od zahájení provozu roku 1992 využilo ambulantních služeb 6.200 klientů, prostřednictvím Linky důvěry přijalo DKC 56 tisíc kontaktů.