Dojezdová doba sanitek se může už brzy zkrátit. Magistrát chce některé výjezdové základny pražské záchranky umístit na současná stanoviště hasičů, kteří by zde ovšem i nadále fungovali.

Radní Prahy proto na svém dnešním jednání zadají řediteli záchranné služby hlavního města Petru Kolouchovi, aby vybral místa, kde se kýžený efekt nejlépe projeví. V současnosti má metropole celkem 19 výjezdových základen, jejich síť chce ale postupně rozšiřovat. A nejvhodnějším řešením se zdá být právě stavba nových budov hned vedle stávajících hasičských garáží.

Záchranka vytipovala pět míst

Podle informací Pražského deníku už záchranka dokonce začala s jednáním a stihla vytipovat pět konkrétních míst. Redakce zjistila, že jde o základny v Průběžné ulici v Praze 10, Modřanech v Praze 12, Sokolské v Praze 2, v Radotíně v Praze 16 a Argentinské v Praze 7.

Pro pražskou záchranku je podle jejího mluvčího Matěje Hříbala tento krok výhodný hned z několika důvodů. Nejdůležitější je prý strategické rozmístění stanic hasičů. V neposlední řadě jde ale také o ekonomicky nejjednodušší řešení.

Dojezdovou vzdálenost komplikuje dopravní situace

Dosavadní dobrá vzájemná spolupráce slibuje ono zkrácení dojezdových časů. „Neplánujeme jakékoli základny rušit, spíše jejich počet navyšovat a tím zkracovat dojezdové časy," potvrdil redakci Hříbal.

Záměr vychází z toho, že být rychleji u pacientů je vzhledem ke špatné dopravní situaci v metropoli pro záchranáře čím dál náročnější. Výraznou komplikací je například postupná přeměna tramvajových tratí na takzvané tiché koleje, kde jsou betonové panely nahrazované trávníky. V případě kolon a deštivého počasí tudy totiž sanitka neprojede a musí čekat.

Harmonogram slučování stanic bude znám brzy

„Apelovali jsme na to, aby zůstala možnost pro sanitky využít tramvajové koleje. Bohužel zvítězil jiný pohled. Kde mají hasiči bohatší infrastrukturu, tam se k nim záchranka připojí, abychom neztráceli excelentní časy," řekl Pražskému deníku radní pro zdravotnictví Radek Lacko.

Že podobná spolupráce bezvadně funguje, dokládá už delší dobu společná základna hasičů a záchranky na Petřinách. Konkrétní časový harmonogram sloučení zmiňovaných pěti stanic snad bude znám už brzy.

Čtěte také: Budova pro záchranku v Troji nebude, další variantou je Palmovka