Pražské ANO se schází za situace, kdy se tento týden definitivně rozpadla koalice ČSSD, ANO a Trojkoalice na pražském magistrátu. Nejen tyto, ale i další politické subjekty přítomné v pražském zastupitelstvu nyní vyjednávají o nové koalici. Stropnický v pátek uvedl, že by stálo za pokus obnovit v Praze koalici s ČSSD a Trojkoalicí.

„Očekávám, že bude zvolený (Martin Stropnický do čela pražského ANO), i včera (v pátek) předsednictvo (pražského ANO) podpořilo jeho kandidaturu. Pan Stropnický je zkušený dlouholetý politik a myslím si, že svou osobností bude naše hnutí v Praze integrovat," řekl v sobotu novinářům při příchodu Babiš.

Stropnický uvedl, že při pátečním jednání předsednictva měl silnou podporu. „Prožil jsem velmi intenzivních čtrnáct dnů, kdy jsem poté, co pan předseda Babiš vyslovil ideu, že bych se o to měl ucházet, jednal se všemi oblastními předsedy na jednotlivých pražských obvodech. Měl jsem z toho dobrý pocit," uvedl ministr při příchodu na sněm.

Hnutí ANO je podle podle Babiše jednotné. K údajně rozpolcené pražské organizaci řekl, že bývalá místopředsedkyně a pražská předsedkyně, starostka Prahy 10 Radmila Kleslová nemá v hnutí žádnou roli. Stropnický uvedl, že s případnými zákulisními vlivy si poradí.

Volba nových místopředsedů

Nového předsedu nevolí přímo účastníci sněmu, hlasují pouze o jeho navržení na kandidáta, ve funkci ho ještě musí schválit dvanáctičlenné celostátní předsednictvo hnu­tí.

Stropnický v případě svého zvolení navrhne volbu nových místopředsedů. Představu o jejich jménech už má. Místopředsedy volí přímo delegáti sněmu, jejich volba nepodléhá dalšímu schválení celostátním předsednictvem.

Současní místopředsedové pražské organizace ANO, pražský radní Radek Lacko, odvolaný náměstek primátorky Michal Hašek a člen rozhodčí komise ANO Pavel Klaška, byli zvoleni společně s tehdy znovuzvolenou předsedkyní Kleslovou letos v lednu.

Bývalá předsedkyně pražského ANO Kleslová odstoupila po kritice kvůli vysokým odměnám, které pobírala jako členka představenstva Pražské teplárenské a dozorčí rady PRE. Z obou firem odešla. Koncem září odešla z pozice místopředsedkyně celostátního hnutí ANO, když se objevily informace o smlouvě na služby její advokátní kanceláře pro polostátní energetickou firmu ČEZ.

Babiš: Praha byla od začátku problém, oslabuje nás nejednotnostPodle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše byla pražská organizace ANO od začátku problematická. Hnutí oslabuje nejednotnost a tím dává sílu ostatním, řekl v sobotu Babiš v projevu na krajském sněmu, který bude vybírat nového předsedu pražské organizace. Kandidátem je ministr obrany Martin Stropnický, který má podporu krajského předsednictva i Babiše. 

„Každý čeká na naše chyby, jsme noví a vadíme starým strukturám. Oslabuje nás nejednotnost a tím dáváme ostatním sílu a to se musí změnit," řekl v projevu Babiš. Apeloval také na všechny „od primátorky pro jednotlivé členy", aby začali pracovat společně. Doufá, že po sobotní volbě vyjde hnutí jednotné. Jeho cílem v Praze by měla být otevřenost, přijímání nových členů a příprava na další komunální volby. 

Hnutí podle Babiše mělo v Praze problémy od začátku. Nejdřív do pražské buňky podle Babiše vstoupili lidé kolem bývalého náměstka primátora Jana Bürgermeistera (ODS), poté hnutí hledalo třikrát kandidáta na primátora.

Čtěte také: Stropnický má podporu vedení pražského ANO jako budoucí předseda