Manhart ke konci téhož roku oznámil, že magistrát přikročí ke změně tohoto systému. Po více než roce a půl se tak ale nestalo. Za to, že se na svém území zbavily heren, nedostávají radnice dodnes ze systému, kde se točí desítky milionů, ani korunu.

Podle úterního rozhodnutí městské rady by ale peníze měly být rozdělovány nikoliv podle počtů výherních automatů v té které městské části, ale podle počtu obyvatel. Informovala o tom rezortně odpovědná náměstkyně primátorky Eva Kislingerová. Tuto možnou změnu, o které asi bude zastupitelstvo hlasovat v listopadu, ale ostře kritizovalo Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů (SPELOS).

Městská rada v úterý rozdělila mezi jednotlivé městské části 276 milionů korun z výnosů z hazardu za prvních šest měsíců letošního roku. Peníze jsou adresně určeny na podporu školství, kultury, zdravotnictví nebo sportu. Zkrátka ale opět přišly ty radnice, které na svém území dosud vyhlásily nulovou toleranci hernám. Jde o Prahu 2, 6, 12 nebo Šeberov. Další pak počet heren výrazně zredukovaly.

Sáhnou si až na peníze, získané z výnosů z hazardu od 1. července tohoto roku. Na ně se totiž podle náměstkyně primátorky pro finance Evy Kislingerové bude vztahovat nový systém přerozdělování. Pokud jej ovšem v listopadu přijme městské zastupitelstvo.

Podle počtů obyvatel, ne automatů

„Radnice budou nově dostávat peníze podle počtu obyvatel, ne podle počtu hracích automatů, které jsou provozovány na jejich území. Důvodem nového postupu je potřeba přerozdělení části obdržených prostředků i těm městským částem, které vyhlásily nulovou toleranci hazardu, případně se na jejich území nevyskytují žádná místa, kde lze provozovat loterie," vysvětlila Kislingerová.

Dá se předpokládat, že materiál, který v úterý schválila rada, najde v zastupitelstvu podporu nejen u koaličních zastupitelů za ANO, Trojkoalici a ČSSD, ale i u opozičních zastupitelů za TOP 09, kteří v minulém volebním období sami prosazovali takovou změnu. Pro nejspíš zvednou ruku i Piráti, občanští demokraté a komunisté.

„Dosavadní systém jakoby radil starostům městských částí, aby co nejvíc navýšili počet heren, aby měli co nejvíce hráčů a gamblerů. Tento způsob rozdělování dotací považuji za naprosto zvrácený," konstatovala například zastupitelka za KSČM Marta Semelová.

Podobnou kritiku už dříve vyjádřila bývalá starostka Šeberova Petra Venturová. „Za to, že jsme vyhlásili nulovou toleranci, jsme byli vyškrtnuti ze všech grantových řízení. Nemohli jsme tedy ani pomáhat našim sportovním klubům," vysvětlila.

Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS), která se stala hlavní tváří kapaně za vyhlášení nulové tolerance, prý ani přes současný nespravedlivý systém přerozdělování peněz svého kroku nelituje.

V rozporu s evropským právem?

Velmi kritický postoj naopak zastává Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů (SPELOS). To opakovaně nabádalo magistrát, aby nepřiděloval peníze radnicím, které hazard na svém území zcela zakázaly. Podle prezidenta sdružení Petra Vrzáně jsou dosud odvody z loterií přerozdělovány spravedlivěji, a to podle počtu hracích zařízení v jednotlivých městských částech.

„Jakékoliv jiné řešení považuji za fatální chybu," uvedl Vrzáň. „Vznikla by naprosto absurdní situace. Městská část ze svého území sice vyžene podnikatele, přitom si ale brousí zuby na jimi odvedené peníze. To je přece krajně nespravedlivé vůči těm, kteří provoz loterií na svém území regulují a kontrolují, a tedy vynakládají výdaje, které jim příjem kompenzuje," doplnil Vrzáň.

S obavou sleduje prý také diskuse nad závazkem magistrátní koalice ANO, Trojkoalice a ČSSD nad plošným zákazem hazardu v celé metropoli s výjimkou kasin v luxusních hotelech, převážně v centru Prahy. Takové opatření by podle Vrznáně otevřelo dveře korupci a navíc prý odporuje nejen metodice ministerstva vnitra, ale také evropskému právu.

„Magistrátní komise rozhodla o tom, že by v Praze mělo místo stávajících 313 nadále zůstat pouze 23 míst, kde bude možné provozovatel loterie. Převážně se jedná o velké hotelové komplexy. Ty jsou však specializovány na zcela odlišné služby. Především jde o ubytování a gastronomii. V žádném případě zde není zajištěna vyšší míra ochrany veřejného pořádku, než v hernách, které jsou pro provoz loterií specializovanými místy," vzkázal Vrzáň.

Připomněl také, že evropský soudní dvůr svým verdiktem před nedávnem v případu Maďarska rozhodl o tom, že provoz by měl být umožněn ve všech režimech, tedy nejen v kasinech. „Opačný přístup je v rozporu s evropským právem," dodal prezident SPELOS.

Projednávání novely celoměstské vyhlášky, která by výše zmíněné opatření umožňovala, už několik měsíců provází koaliční neshody a bylo i jedním z důvodů nedávné hluboké koaliční krize.

Hazard versus radnice a magistrát

Praha připravuje změnu pravidel, podle kterých rozděluje peníze z hazardu. Až čtvrtinu z vybraných peněz by měly nově dostávat radnice, které na svém území mají takzvanou nulovou toleranci, tedy zakázaly všechny herny. Nyní jsou miliony korun ročně z hazardu rozdělovány podle počtu heren a městské části s nulovou tolerancí nedostávají nic.

K nulové toleranci se zatím přihlásily jen Praha 2, 6, Praha 12 a Šeberov. Jiné radnice úplný zákaz neschválily. Zástupci Strany zelených v minulém volebním období vyvolali neúspěšná referenda o nulové toleranci hazardu v sedmé městské části, ale i v Praze 1 a 9. V nich je prý situace nejhorší.

Minulé vedení Prahy přistoupilo k omezování heren v září 2013. Počet míst, kde se dají hrát hazardní hry, klesl o polovinu na 313.

Pod novým vedením hlavního města doporučila magistrátní komise snížit počet míst, kde je možné hazard provozovat na 23.

Stávající magistrátní koalice ANO, Trojkoalice a ČSSD se zavázala prosadit celoplošnou nulovou toleranci hazardu. Projednávání vyhlášky ale už několik měsíců provází spory uvnitř koalice.

Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů (SPELOS) nesouhlasí se záměrem hlavního města změnit systém přerozdělování peněz z výnosů z loterií. Trvá na tom, aby městské části nadále dostávaly peníze podle počtu výherních automatů, provozovaných na jejich území.

SPELOS rovněž nesouhlasí s návrhem magistrátní komise na radikální snížení počtu míst, kde je možné provozovat hazard. Podle prezidenta sdružení Petra Vrzáně je nezákonný, diskriminační a kontroverzní. „Monopolizuje pouze několik adres specifických podniků a dá se jen spekulovat o tom, proč tomu tak je. Je nemyslitelné, aby regulace loterií byla řešena pouhým umístěním kasin do velkých, luxusních hotelů. Takovýto postup ve světě nemá obdoby a samy hotelové komplexy o kasina vesměs ani zájem nemají. Je tedy velmi pravděpodobné, že komise svým návrhem pouze otevírá dveře korupci, a to z iniciativy samotné primátorky, která tento návrh v komisi prosadila," vysvětlil Vrzáň.

Prezident SPELOS rovněž uvedl, že návrh je v rozporu s evropským právem. Podle verdiktu musí být akceptována zásada právní jistoty a ochrany legitimního očekávání legálních provozovatelů. Navíc v případě porušení unijního práva je nutné přiznat náhradu provozovatelům, přičemž tuto náhradu zaplatí daný stát.