Cinkání žetonů, šustění karet a výrazy call, fold, bet nebo raise. Takový byl protestní pokerový turnaj za jednu korunu v klubu Showdown na Vinohradech, na kterém nechyběl ani speciální „host“ státní kontrola.

„Máte v tuto chvíli pocit, že děláte něco špatného?“ zahájil turnaj předseda Asociace českého pokeru Milan Sláma. Hráči zakroutili hlavou. „Já sice nevím, jak dlouho turnaj bude trvat, jelikož tu má zakročit státní dozor, ale i tak děkuji, že jste přišli,“ pokračoval Sláma.

Protestní turnaj s názvem Poker není zločin zorganizovala Asociace českého pokeru. Chtěla jím veřejně vyjádřit setrvání na svém postoji, že turnaje v pokeru jsou soutěží v dovednostní hře a ustanovení loterijního zákona se na ně nevztahují.

„Kvůli nejasnostem v novele loterijního zákona, která platí od prvního ledna letošního roku, ministerstvo financí a některé další státní orgány mají výklad, že poker je hazard,“ vysvětluje Sláma. „My chceme tímto turnajem ukázat, že poker je dovednostní hra, a tudíž se na organizování pokerových turnajů nevztahuje potřeba loterijní licence,“ dodává.

V současném loterijním zákoně je uvedeno, že hazardní hry, které se hrají pomocí karet, je možné konat pouze v kasinech s licencí. Ačkoli zákon neuvádí přímo poker, od prvního dne letošního roku je i tato karetní hra považována za hazard.

Na turnaj dorazila kontrola

Organizátoři upozornili na protestní turnaj i zástupce ministerstva financí, proto po dvaceti minutách po začátku akce dorazil na turnaj i poslední „host“ příslušná státní kontrola, která s předsedou asociace sepsala kontrolní protokol.

„Vzhledem k tomu, že se nedokážeme argumentačně domluvit, musíme tímto způsobem vyvolat soudní řízení, aby o tom rozhodlo,“ vysvětluje Sláma. Podle asociace se sepsáním kontrolního protokolu dá do pohybu řízení, ve kterém soud zváží, zda je poker hazardní nebo dovednostní hrou.

Stanovisko asociace se opírá i o zahraniční analýzu, podle níž ze 103 milionů her, které se odehrály na serveru Poker Stars, skončilo 76 procent před tím, než se ukazovaly karty.

„Je to jasný argument proto, že v sedmdesáti šesti procentech nezvítězil ten, kdo měl lepší karty, ale ten, kdo to nejlépe zahrál,“ dodává Sláma.

Protestní turnaj pokračoval i po odchodu státní kontroly. Symbolický poplatek za startovné jednu korunu zaplatilo celkem 46 hráčů. Zahrát si, a zároveň podpořit akci, přišli převážně amatéři a hráči a hráčky, kteří berou poker především jako koníček.

Asociace českého pokeru vznikla před dvěma lety, tedy v době, kdy se objevily první tendence ke změně loterijního zákona. Za záchranu pokeru a jeho uznání jako dovednostního sportu intenzivně bojuje už přes rok. A jaký postoj zaujímá po „návštěvě“ státní kontroly?

„Hrajeme dál. Myslím, že máme vysoké šance. Ve Francii, Švédsku či Argentině se uskutečnily soudy, které pokerovému turnaji uznaly statut dovednostní záležitosti,“ dodává Sláma.