Vycházka začíná u pomníku Aloise Jiráska, odkud lze pozorovat hned několik významných staveb z jiného období, jako je Tančící dům a galerie Mánes. Za druhé světové války se tato oblast stala terčem vojenských náletů. Spojenci si tehdy spletli Prahu s Drážďany. Zásah při bombardování utržil i dům na rohu Jiráskova náměstí. Na volném místě vyrostl v 90. letech Tančící dům.

Navážka zeminy se několikrát zvýšila

Trasa pokračuje po Rašínově nábřeží k Palackému náměstí, které vzniklo masivní navážkou zeminy. Kvůli četným záplavám se muselo v historii několikrát zvýšit.

Nejmarkantněji pak na konci 19. století. V rámci asanace zde později došlo k velkým přestavbám. Nábřeží a také Podskalí tak ztratilo svou dřívější rázovitost.

Vrcholem vycházky je exkurze po jedinečných kubistických vilách pod Vyšehradem. Právě počet kubistických staveb inspiroval Petra Rysku, autora Prahy Neznámé, k vycházce.

Kubistická architektura je český fenomén 

„Kubismus v architektuře je pouze českým fenoménem a nikde jinde ho neobjevíme. Můžeme proto říci, že se jedná o největší koncentraci kubistických staveb na světě," popsal.

Podle původního plánu Josefa Chochola mělo pod Vyšehradem vzniknout celé kubistické město s náměstím. Nakonec došlo jen k stavbě jednotlivých domů. Ty dnes patří mezi skvosty kubistické architektury.

Vycházka pod Vyšehradem- komentovaná vycházka pod kubistickým Vyšehradem s Prahou Neznámou se uskuteční už tuto sobotu 30. července 
- sraz účastníků je ve 14.00 na Jiráskově náměstí pod sochou spisovatele Aloise Jiráska 
- délka vycházky je zhruba jedna a půl hodiny terén je vhodný pro kočárky i vozíčkáře, je ovšem třeba počítat se strmým kopcem 
- provází Kateřina Racková
- účastníci vycházky si prohlédnou jedinečné lomené realizace z období kubismu, domy od stavitele Vácslava Havla a dozvědí se o slavných osobnostech, které v oblasti žily

Infografika. Zdroj: Redakce

Čtěte také: V části pražského Tančícího domu vznikne v létě hotel